Опубликовано Оставить комментарий

Nämä 8 hauskaa asiaa saavat aivosi voimaan paremmin.

В Домашние задания

Lisää hauskaa, lisää aivoterveyttä! Tässä kahdeksan hauskaa tapaa huoltaa aivoja.

Lisää ystävien seuraa

Miksi ystäviä?
Ystävien seurassa voi olla oma itsensä, sillä ystävyyssuhteissa on luottamusta ja välittämistä. Ystävän kosketus lisää onnellisuushormoniksi ja ihmissuhdeliimaksi kutsutun oksitosiinin eritystä. Läheiset ihmissuhteet ovat hyvän aivoterveyden A&O.

Lisää naurua

Miksi naurua?
Nauraminen edistää aivojen palautumista ja laittaa veren kiertämään. Nauraminen vapauttaa endorfiineja aivoissa, mikä tukee sosiaalisten suhteiden muodostumista ja ylläpitämistä. Endorfiinien vapautumisen aiheuttama mielihyvä ja rentoutuminen lisäävät turvallisuuden tunnetta.

Lisää metsäretkiä

Miksi metsään?
Metsässä kulkevan verenpaine laskee ja mieliala kohoaa. Verenkierto vilkastuu, ja aivot saavat happea. Metsässä leijuu mikrobeja, jotka vahvistavat vastustuskykyä. Metsän tuoksu on silkkaa aromaterapiaa.

Lisää tanssia

Miksi tanssia?
Tanssi on aivojen kuningaslaji, josta on aivoille valtavasti hyötyä. Musiikin ja liikunnan yhdistelmässä on taikaa, ja tanssimisen tiedetään jopa lieventävän masennusoireita. Aivojen kannalta kaikenlaiset tanssiaskeleet ovat hyväksi – hytkyit sitten yksin kotona radion tahtiin tai varsinaisella tanssitunnilla.

Lisää lempibiisejä

Miksi musiikkia?
Musiikki tuottaa mielihyvää, kuten saunominen tai seksi. Oman lempimusiikin kuunteleminen lisää mielihyvähormoniksi kutsutun dopamiinin eritystä aivoissa. Eniten dopamiinia erittyy juuri ennen lempibiisin huippukohtaa, sekä sen aikana.

Lisää unta

Miksi unta?
Sanotaan, että puolet oppimisesta tapahtuu unen aikana. Silloin aivot saavat työrauhan tallentaa tietoa ja puhdistautua kuona-aineista. Syvän unen aikana aivot huoltavat itseään.

Lisää laulua

Miksi laulua?
Laulaminen vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, myös aivoissa. Keskittymistä vaativa kuorolaulu kehittää tarkkaavaisuutta, kun huoleton lauleskelu taas rentouttaa ja rauhoittaa.

Lisää eläinystäviä

Miksi eläimiä?
Lemmikkieläimet vähentävät stressiä ja rentouttavat. Verenpaine laskee, ja riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee. Hyvät vaikutukset välittyvät, vaikka koira, kissa tai kultakala ei olisi oma.

Lisää jotakin muuta, mitä?

Miksi omavalintaisia mielipuuhia?
Jokaisella on joku mieluinen puuha, joka tuntuu rentouttavalta. Yksi rakastaa sämpylöiden leipomista, toinen neuloo autuaana sukkaa. Se, mitä tehdessäsi tunnet latautuvasi, tekee aivoille hyvää.

Oletko jo virkistänyt aivojasi jollakin mielipuuhalla? Kerro siitä!

yle.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *