Опубликовано Оставить комментарий

Masennuslääkkeet lisäävät itsemurhariskiä – niiden käyttöä vähennettävä merkittävästi

Kuva: ShutterstockProfessori Peter Gøtzsche kritisoi rankalla kädellä psykiatrista hoitoa ja masennuslääkkeitä. Muut asiantuntijat eivät kuitenkaan kritiikkiä purematta niele.
Lääketutkimuksissa on suuria puutteita, psyykenlääkkeiden käyttö pitäisi lopettaa ja psykiatrien diagnoosit ovat harhaisia. Tätä mieltä on Helsingin Sanomien haastattelema pohjoismaisen Cochrane-keskuksen johtaja ja professori Peter Gøtzsche.
– Psykiatrien mukaan diagnoosijärjestelmä toimii hyvin ja on luotettava. Mutta tutkimukset siitä, miten psykiatrit tekevät diagnooseja, ovat osoittaneet, että systeemi on täysin epätieteellinen. Kun useampi psykiatri näkee saman potilaan, he ovat täysin eri mieltä siitä, mikä diagnoosin pitäisi olla, hän kertoo HS:lle.

”Psykiatrien mukaan diagnoosijärjestelmä toimii hyvin ja on luotettava.”

Gøtzschen johtama Cochrane-keskus pyrkii edistämään näyttöön perustuvaa lääketiedettä. Se tuottaa katsauksia, joissa arvioidaan erilaisiin hoitokeinoihin liittyvää tutkimusta.

TAPPAVAT LÄÄKKEET

Kirjassaan Tappava psykiatria ja lääkinnän harha Gøtzsche kertoo, että psyykenlääkkeiden käyttöä voitaisiin vähentää 98 prosentilla. Hänen mukaansa osassa niiden tehoa perustelevissa tutkimuksista on suuria puutteita. Joissain tutkimuksissa psykiatrit ovat päätelleet, että lääke tehoaa, vaikka potilas ei olisi tehoa havainnut.
Gøtzschen mielestä suuri ongelma on se, etteivät tutkimukset ole todellisuudessa sokkotutkimuksia, vaikka niin väitetään. Koska lääkkeillä on sivuvaikutuksia, Gøtzschen mukaan lääkärin on helppo arvata, saako hoidettava lääkettä vai plaseboa.

”Jos lääkkeet aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä, ne pitäisi minun mielestäni poistaa markkinoilta.”

Gøtzsche on myös kollegoineen todennut tutkimuksessa, että psyykenlääkkeet lisäävät itsemurhaa ennustavia riskitekijöitä. Itsemurhariski lisääntyy tutkimuksen mukaan sekä lapsilla että aikuisilla.
– Jos lääkkeet aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä, ne pitäisi minun mielestäni poistaa markkinoilta, hän kertoo HS:lle.
Hänen mielestään masennuslääkkeitä ei pitäisi käyttää masennuksen hoitoon. Tutkijaryhmän mukaan potilaiden havainnot lääkkeiden tehosta saattavat olla myös harhaa. Siksi sairautta tulisi hoitaa ennemmin psykoterapialla.

”Masennuksesta itsestään paraneminen on hyvin yleistä.”

– Masennuksesta itsestään paraneminen on hyvin yleistä. Kun antaa lääkkeen, potilaat ajattelevat, että paraneminen johtuu lääkkeestä. He eivät tiedä, että he olisivat parantuneet samalla tavalla ilmankin.
Hän on aiemmin kritisoinut lääketeollisuutta kirjassaan Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus. Teoksessa hän esittää, että runsas lääkkeiden käyttö palvelee ainoastaan lääketeollisuutta. Samalla lääkkeet aiheuttavat käyttäjillä kärsimystä.

EI MIKÄÄN KRITIIKITÖN NÄKEMYS

Muut lääketieteen ammattilaiset ovat kritisoineet Gøtzschea. Moni on huomauttanut esimerkiksi siitä, ettei professori ole psykiatrian ammattilainen vaan sisätautilääkäri.
Tutkimusprofessori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Hannu Lauerma kommentoi vuonna 2014 Helsingin Sanomille, etteivät masennuslääkkeet lisää itsemurhariskiä vaan pikemminkin pienentävät sitä.
– Samalla kun itsemurhakuolleisuus on pienentynyt Suomessa kolmanneksen, vankiloissa se on pienentynyt puoleen. Muita selittäviä tekijöitä jälkimmäiselle ei oikein ole keksitty kuin masennuslääkkeiden käytön samanaikainen kasvu, hän kertoi.

Suomen Lääkärilehti esti Gøtzschen lääkkeiden haittoja käsittelevän artikkelin julkaisun, vaikka oli jo alustavasti hyväksynyt sen julkaistavaksi.

Suomen Lääkärilehti puolestaan esti Gøtzschen lääkkeiden haittoja käsittelevän artikkelin julkaisun, vaikka oli jo alustavasti hyväksynyt sen julkaistavaksi. Lehden mukaan Gøtzschen artikkeli oli ennemmin mielipiteellinen kuin tieteellinen. Suomen Lääkärilehden ja Gøtzschen välinen sähköpostikeskustelu on luettavissa englanniksi täällä.
Myös Me Naisten haastatteleman, masennuslääkkeitä käyttäneen Katri Rauanjoen oma kokemus riitelee Gøtzschen näkemyksen kanssa. Hänelle lääkkeet olivat suuri apu toipumisessa.
– Mielialalääke on masennukseen kuin Burana päänsärkyyn. Se ottaa pahimman ahdistuksen pois. Joku toinen saa serotoniinin omasta kehostaan, minä en. Siksi syön sitä purkista, Katri kertoi Me Naisille viime keväänä.
Lue Katrin koko haastattelu täältä.
https://www.menaiset.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *