Joulu on monelle yksinäiselle vuoden ahdistavin juhla – asiantuntija neuvoo, miten selviät.

Jouluna tyhjyyden tunne usein kärjistyy.
Jopa kymmenettuhannet suomalaiset viettävät joulun yksin, moni heistä tahtomattaan.
Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winterin mukaan Kriisipuhelimeen tulee joulun allakin paljon soittoja. Jouluna yksinäisyys puhututtaa enemmän kuin muulloin.
– Kriisipuhelimessa käydyistä keskusteluista näkyvät jouluun liittyvät vahvat normit ja odotukset: millainen on oikea joulu, miten kunnon perheenäidit ja -isät sekä lapset toimivat.
Koska joulu on perinteisesti perhejuhla, on ymmärrettävää, että monia yksinäisiä joulu ahdistaa jo etukäteen.
– Kaikki elokuvatkin toitottavat sitä, että jouluna ei kuulu olla yksin, ja sosiaalinen media on täynnä kavereiden jouluidyllejä. Jos syystä tai toisesta on yksin jouluna, se korostaa konfliktia ideaalin ja todellisuuden välillä, Winter pohtii.

Perheellisenkin joulu voi olla yksinäinen

Usein yksinäisen joulun taustalla on menetyksiä. Joku on jäänyt leskeksi, toisen lapset ovat lentäneet pesästä. Kun viettää ensimmäistä kertaa joulua yksin, on uuden edessä. Joulupyhinä tyhjyyden tunne saattaa tulla korostetusti esiin.
Joulu voi tuntua yksinäiseltä, vaikka ympärillä olisi perhettäkin. Winterin mukaan joulu voi usein nostaa esiin perheriidat. Jouluun liittyy vahvoja odotuksia. Monia perhejouluja värittää myös päihteiden käyttö ja väkivallan uhka.
– Jouluihin voi liittyä myös rankkoja muistoja. Moni sanoo, ettei halua enää mennä takaisin lapsuudenperheensä jouluihin.

Oletko valmis yksinäiseen jouluun?

Jos edessä on yksinäinen joulu, Winter kannustaa ensitöiksi pohtimaan, haluaako ja onko valmis siihen.
– Jos ajatus aivan itsensä näköisestä yksin vietetystä joulusta tuntuu hyvältä ja haluaakin viettää joulun niin, siinä ei ole mitään vikaa. Jos tiedostaa, ettei halua olla yksin, voi miettiä, onko jossain sukujoulu, johon voisi liittyä mukaan.
Samalla voi miettiä, miksi ei ole aiemmin liittynyt tai miksi on joskus lopettanut sukujoulussa käymisen. Tarvitseeko joustaa omissa toiveissa, sopeutua porukkaan, tai vaatisiko se anteeksipyyntöä tai -antoa?
Jos yhteisöä ei ole valmiina, sitä voi lähteä itse etsimään tai rakentamaan. Sosiaalisessa mediassa on Winterin mukaan virinnyt uudenlaista yhteisöllisyyttä, joka ei katso perhetilannetta.
Monet esimerkiksi kierrättävät lahjoja toisilleen ja järjestävät ruohonjuuritasolla tapahtumia yksinäisille. Perinteisesti myös seurakunnissa on toimintaa joulun pyhinä.
– Tässä ajassa on mielestäni ilmoilla henkeä, että halutaan auttaa ja tukea. Joulu on teemallisestikin hyväntekemiselle sopivaa aikaa.

Muista pienet huomionosoitukset

Kynnys lähteä omasta kodista ja tarttua tilaisuuksiin voi olla korkea. Moni yksinäinen voi olla henkisesti tai fyysisesti heikossa kunnossa eikä jaksa lähteä. Lisäksi some ei tavoita kaikkia. Winter kannustaa innovoimaan uudenlaisia keinoja huomioida.
– Usein yksinäisille sanotaan, että ole reipas ja mene, mutta se ei ole helppoa. Siksi toivoisin, että meistä jokainen huomioisi ympärillään olevia yksinäisiä. Vähintäänkin nyt joulun alla muistetaan tervehtiä, ehditään viedä kukkia tai kutsutaan joulutorttukahveille. Jokainen voi tehdä arjessa pieniä hyviä tekoja.

Mallijoulua ei ole olemassakaan

Winter muistuttaa, ettei oikeanlaista joulua ole olemassakaan.
– On tärkeää miettiä, mitä juuri minä tarvitsen rentoutuakseni pimeän ja kiireiden keskellä ja keskustella jouluyhteisönsä kanssa kaikkien toiveista.
Jouluun ja jouluperinteisiin liittyvistä paineista kannattaa keskustella avoimesti. Sitä kautta voidaan löytää joulunviettotapa, joka on kaikille mieluisa.
– On tärkeää, että kaikki voivat joustaa ja jokainen saa jouluna itselleen tärkeitä asioita.
Joulu on parhaimmillaan turvallinen, pysäyttämisen aikaa. Winter kannustaa kääntymään sisäänpäin ja pohtimaan, mistä oma joulu on rakennettu. Mikä on riittävää ja kohtuullista?
– Paljon puhutaan joulun rauhasta ja valosta, mutta mitä se minulle on? Onko se sitä, että laitetaan some pois ja keskitytään kattomaan kasvokkain lähellä olevia, vai jotain muuta?

http://www.iltasanomat.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *