Jooga auttaa stressinhallinnassa ja alentaa verenpainetta.

Jooga on enemmän kuin liikuntaa. Se luo yhteyden kehon ja mielen välille. Kysyimme psykologi ja joogaterapeutti Outi Pikkuoksalta, mitä terveyshyötyjä joogalla on ja kenelle jooga sopii.

Jooga on monipuolinen laji, jossa yhdistyvät hengityksen säätely ja liike. Jooga helliikin sekä kehoa että mieltä. Pyysimme psykologi ja joogaterapeutti Outi Pikkuoksaa kertomaan, millaisia ovat joogan terveyshyödyt.

1. Jooga auttaa stressinhallinnassa

Joogasta voi löytää hyvän avun stressinhallintaan. Tietyn tyyppisillä hengitysharjoituksilla voidaan vähentää stressin oireita ja lisätä palautumista.

Joogan hidas liike on stressinsäätelyjärjestelmää ja keskushermostoa rauhoittavaa. Krooninen stressireagointi aiheuttaa pitkittyessään fyysisiä häiriötiloja ja sairauksia.

”Vastalääkkeitä tähän löytyy joogasta. Vahvasti mukana joogassa on myös keskittyminen, rentoutuminen ja tietoinen läsnäolo”, Pikkuoksa kertoo.

2. Joogassa keskitytään hengittämiseen

Joogaan kuuluu vahvasti hengityksen ja liikkeen yhteys. Hengitys tulee ensin ja sitä seuraa liike.

Joogaan kuuluu muun muassa rintakehää ja rintarankaa liikuttavia liikkeitä, mikä tukee hengityselimistön toimintaa. Hengitys tuntuu helpommalta ja hapen saanti lisääntyy.

3. Jooga opettaa tietoista läsnäoloa

Joogatessa kaikki tapahtuu nyt eikä menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Joogassa hengitykseen ja omiin tuntemuksiin keskittyminen pitää ihmisen läsnä tässä hetkessä.

4. Jooga lisää kehon liikkuvuutta

Joogan avulla lihaskunto, koordinaatio ja notkeus kehittyvät, ja näin kehon liikkuvuus lisääntyy.

Joogaa voi lähestyä todella monesta näkökulmasta. Osalle se voi olla kuin jumppaa, osaa se palvelee rentoutumisen ja rauhoittumisen keinona.

”Jooga on hyvä liikuntamuoto sellaisenaan, mutta siihen voi yhdistää aerobista liikuntaa tai painoharjoittelua.”

Mies jooga-asennossa
Joogan terveyshyödyt: jooga lisää muun muassa kehon liikkuvuutta. © iStockphoto

5. Jooga parantaa kokonaisterveyttä

Jooga parantaa verenkiertoa ja tehostaa aineenvaihduntaa. Lisäksi se alentaa sydämen sykettä ja verenpainetta.

Sykevälivaihtelu kertoo palautumisen tasosta. Mitä enemmän siinä on vaihtelua, sitä paremmin olemme rentoutuneessa ja palautuneessa tilassa.

Joogassa poikkeuksellista esimerkiksi painonhallintaa ajatellen on, että sen kautta voi lähteä hakemaan parempaa kehosuhdetta ja kehotietoisuutta. Tällöin painonhallinta on aidosti ja pysyvästi helpompaa.

6. Jooga parantaa fyysistä kuntoa

Joogasta voi myös saada todella rankan ja dynaamisen niin, että hiki lentää ja kalorit kuluvat.

7. Joogaa hyödynnetään traumojen hoidossa

Joogaa voidaan tehdä traumainformoidusti tai traumafokusoidusti. Silloin joogalla pyritään rauhoittamaan keskushermosto, sillä usein kehossa on päällä krooninen stressitila tai voimakas kiihtymistila traumakokemukseen liittyen.

Vähitellen joogan avulla voidaan myös vahvistaa hallinnan tunnetta.

Kenelle jooga sopii?

Jooga on niin monipuolista, että se sopii melkein kaikille. Joogaamiseen tarvitsee vain liikkumiseen sopivat vaatteet ja alustan. Ohjatut tunnit ovat suositeltavia alkuun, jolloin opettajan avustuksella voi muokata liikkeitä tarvittaessa omalle keholle sopiviksi.

Joogan opetuksessa huomioidaan, että se olisi anatomisesti mahdollisimman turvallista kaikille. Erilaisten apuvälineiden avulla harjoituksia voidaan muokata muun muassa nivelille ystävällisemmiksi.

”Sovellettuna joogaa voi suositella kaikille ja kaiken ikäisille”, Pikkuoksa sanoo.

Etusivu – Kotiliesi.fi

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *