Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämään itsemurhien ehkäisykeskukseen voi hakeutua suoraan ilman lähetettä. Myös Kuopiossa on vastaanottotoimintaa.
Suomen mielenterveysseura avaa tänään keskiviikkona 1. maaliskuuta uuden itsemurhien ehkäisykeskuksen(siirryt toiseen palveluun).
Itsemurhien ehkäisykeskuksen tavoitteena on tarjota tukea ja apua itsetuhoisuudesta kärsiville, itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille.
Keskus tarjoaa myös koulutusta itsemurhavaarassa olevan tunnistamisessa, siinä miten itsetuhoisuus otetaan puheeksi ja jatkohoitoon ohjaamisessa.
Itsemurhien ehkäisykeskukseen on mahdollista hakeutua suoraan ilman lähettä. Helsingin lisäksi vastaanottotoimintaa on Kuopiossa. Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Toiminnan rahoittaa STEA eli sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.
– Itsemurhayritys tai itsetuhoisuus voivat olla vaikeita aiheita jopa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Tähän on saatavilla nyt entistä enemmän asiantuntevaa ja erikoistunutta apua, sanoo itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen Mielenterveysseuran tiedotteessa(siirryt toiseen palveluun).
Itsemurha traumatisoi keskimäärin 6–10 henkilöä
Suomessa itsemurhaluvut ovat olleet pitkään yli EU:n keskitason ja korkeammat kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa tehtiin vuonna 2016 yhteensä 787 itsemurhaa. Itsemurhayrityksiä on arvioitu olevan noin kymmenkertainen määrä toteutuneisiin itsemurhiin verrattuna.
Itsemurhayritys on useimmiten harkitsematon, Kukkonen sanoo.
– Epätoivo voi olla hetkeksi syventynyt, mikä saa tilanteen tuntumaan umpikujalta. Vaikeasta tilanteesta keskustelu estää itsemurhayrityksiä tehokkaasti, kun erilaisia ratkaisukeinoja alkaa hahmottua. Psyykkinen kipu hellittää ja toivoa alkaa syntyä.
Mielenterveysseura on ottanut käyttöön LINITY-interventiomallin(siirryt toiseen palveluun) itsemurhaa yrittäneille. Sama malli on tutkitusti vähentänyt uusia itsemurhayrityksiä. Myös Suomessa tutkitaan parhaillaan menetelmän vaikuttavuutta.
Itsemurhien ehkäiseminen on suomalaisen mielenterveystyön merkittävimpiä kysymyksiä. Tutkimusten mukaan itsemurha traumatisoi keskimäärin 6–10 henkilöä.
– Itsemurhaa yrittäneet ovat usein myöhemmin hyvin kiitollisia, etteivät kuolleet. Se on vahva perustelu, että itsemurhien ehkäisytyötä tulee jatkaa entistä voimallisemmin, Kukkonen kertoo.