Опубликовано Оставить комментарий

Tutkimus: Iloisten asioiden muistelu voi ehkäistä nuorten masennusta ja vahvistaa stressinsietokykyä

Masennus peittää muistot kuin harmaaseen sumuun. Niiden kuvailu on masentuneille usein hankalaa, mutta se voisi tutkijoiden mukaan auttaa.

Myönteisten elämänkokemusten muistelu voi tukea nuorten mielenterveyttä ja torjua masennusta. Näin vihjaa tuore Nature Human Behaviour -tiedelehdessä julkaistu tutkimus.
Teineillä, joita pyydettiin kokeessa kertomaan iloisista muistoistaan, oli vuoden päästä tavallista vähemmän masennuksen riskitekijöitä.
Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että hyvien muistojen yksityiskohtainen kuvailu on masentuneille usein hankalaa. Ikään kuin masennus saisi muistotkin harmaan sumun peittoon.
Cambridgen yliopiston tutkimusryhmä keksi kysyä, voisiko vaikutus toimia myös toiseen suuntaan: entä jos iloisten muistojen vaaliminen auttaisi pitämään masennuksen loitolla?
Koska elämän alkutaipaleella sattuneiden ikävien kokemusten tiedetään lisäävän riskiä masentua myöhemmällä iällä, tutkijat testasivat ajatustaan joukolla nuoria, joille oli jo ehtinyt sattua jotain ikävää.
Koehenkilöiksi valikoitui 427 keskimäärin 14-vuotiasta brittiä, jotka olivat kokeneet erilaisia vastoinkäymisiä vanhempien avioerosta ystävän kuolemaan.
Kokeessa tutkijat antoivat nuorille yksittäisiä sanoja, joihin liittyen heidän piti kertoa jokin yksityiskohtainen muisto. Osa sanoista oli sävyltään positiivisia, osa negatiivisia.
Samassa yhteydessä heitä haastateltiin mahdollisista koetuista masennusoireista ja kielteisistä itseen kohdistuvista ajatuksista kuluneen kahden viikon ajalta. Lisäksi heidän syljestään mitattiin stressihormoni kortisolin pitoisuus.
Samat kysymykset ja sylkitestit toistettiin vuotta myöhemmin. Masennuksen riskitekijöitä havaittiin eniten nuorilla, joilla oli alkutestissä ollut vaikeuksia muistaa iloisia elämäntapahtumiaan kovinkaan tarkasti. Sen sijaan yksityiskohtaisesti positiivisia muistojaan kuvailleilla nuorilla oli vähemmän masennusoireita ja negatiivisia ajatuksia itsestään.
Tulokset antavat tutkimusryhmän mukaan toivoa siitä, että kovia kokeneiden nuorten mielenterveyttä voitaisiin vahvistaa melko yksinkertaisinkin keinoin.
”Työmme viittaa siihen, että ’hyvien aikojen muistelu’ voi vahvistaa stressinsietokykyä ja vähentää masennusalttiutta nuorilla ihmisillä”, sanoo tutkimusta tehnyt Adrian Dahl Askelund tiedotteessa.
”Tämä on tärkeää, koska tiedämme jo, että ihmisiä voidaan harjaannuttaa nostamaan mieleensä tarkkoja myönteisiä muistoja. Se voisi olla hyödyllinen tapa auttaa nuoria, joilla on riski sairastua masennukseen.”
hs.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *