Vaikea kysymys voi olla se merkittävin: "Itsemurhaa ajatteleva haluaisi kyllä elää".

Psyykkinen kipu voi olla hetkellisesti niin kova, ettei ihminen löydä toivoa mistään.

Psyykkinen kipu voi olla hetkellisesti niin kova, ettei ihminen löydä toivoa mistään.

Suurin osa itsemurhayrityksistä on harkitsemattomia, Surunauha ry kertoo tiedotteessaan.

 

  • Surunauha ry:n mukaan itsemurha-ajatukset ovat yleisempiä kuin luullaan.
  • Suurin osa itsemurhayrityksistä on järjestön mukaan harkitsemattomia, mutta niitä voidaan tehokkaasti estää keskustelulla.
  • Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa vuonna 2014. Yrityksiä on arvioitu olevan noin 10-30 kertainen määrä.

 

Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa vuonna 2014. Yrityksiä on arvioitu olevan noin 10-30 kertainen määrä, Surunauha ry kertoo tiistaina. Yhdistyksen mukaan itsemurha-ajatukset ovat yleisempiä kuin luullaan, eikä synkkien ajatusten taustalla ole välttämättä isoa, ulospäin näkyvää kriisiä.

Monta pientä vastoinkäymistä voi tuntua yhtä raskaalta kuin yksi suurempi kriisi, tiedotteessa kerrotaan. Suurin osa itsemurhayrityksistä onkin harkitsemattomia, kun epätoivo on hetkellisesti syventynyt niin pahaksi, että tilanne tuntuu umpikujalta.
— Itsemurhaa ajatteleva haluaisi kyllä elää, mutta hän ei löydä muita keinoja psyykkisen kivun lievittämiseen ja ongelmien ratkaisemiseksi, Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme sanoo.
Synkistä ajatuksista kysymisellä voi estää lopullisen teon, järjestöt painottavat.

«Jos välität, et vahingoita»

Jos toisen jaksaminen huolestuttaa, on hyvä ensiksi rauhallisesti selvittää, mitä hän tuntee. Myötätuntoinen kuuntelu ja keskustelun ylläpitäminen kysymyksillä rohkaisevat toista kertomaan olostaan, tiedotteessa neuvotaan.
Jos huomaa toisen kokevan toivottomuutta, kannattaa rohkeasti kysyä mahdollisista itsemurha-ajatuksista. Kysymys on todella vaikea, mutta se voi olla se merkittävin.
— Usein pelätään, että asiasta puhuessa sanotaan vääriä asioita tai rohkaistaan vahingossa toista itsemurhaan. Puhuminen on kuitenkin aina parempi kuin puhumattomuus, Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Viivi Suihkonen toteaa.
— Hyvänä ohjeena on, että kun välität, et vahingoita, hän sanoo.
— Itsemurhasta puhuminen antaa mahdollisuuden käsitellä tilannetta, jolloin henkilö ymmärtää, että ei oikeasti halua kuolla ja että muita vaihtoehtoja on, Outi Ruishalme kertoo.
Surunauha ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, jonka tavoitteena on tukea läheisen itsemurhan kokeneiden selviytymistä. Suomen Mielenterveysseura ja Surunauha ry järjestävät 10. syyskuuta Helsingissä Lapinlahden Lähteellä avoimen tapahtuman, jonka tarkoitus on muistuttaa itsemurhien ehkäisyn tärkeydestä.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *