On tervettä masentua vastoinkäymisistä.

Psykoterapeutti Mirja Sinkkonen: On tervettä masentua vastoinkäymisistä |  Kodin KuvalehtiArkinen myötätunto, lähelläolo ja pienet konkreettiset asiat auttavat masentunutta, sanoo psykoterapeutti Mirja Sinkkonen.

Pettymys saa näkyä

Suuret pettymykset ja niistä aiheutuva mielialan lasku kuuluvat elämään. Masennus voi olla seurausta vaikkapa työn menetyksestä tai siitä, että puoliso pettää.
Aina ei tarvita edes ulkoista syytä. Mieli joutuu koville jo siksi, että länsimainen yhteiskunta on niin suorituskeskeinen ja jäämme usein yksin. Ihmisen mieli väsyy samaan tapaan kuin keho.
Lähimmäistä ei voi auttaa, kun pettymys tai masennus on syvimmillään. Hänelle on vain annettava lupa olla niin toivoton kuin sillä hetkellä tuntuu.
Vaikka toisen pahaa oloa ei voisi poistaa, on tärkeää jäädä rinnalle ja osoittaa myötätuntoa.

Myötätunto itseä kohtaan on yhtä tärkeää kuin muihin kohdistuva myötätunto.
Myös sisäisen puheen kuuluu olla hellää ja arvostavaa. Tämä on monelle vaikeaa. Vaikka ihminen osaisi suhtautua lähimmäisiinsä lempeästi, voivat itselle kohdistetut sanat olla tuomitsevia.

Elämän tarkoitusta pohtivalle kannattaa tarjota teetä.

Pomoa saa vihata

Pettynyt mieli saa hoivaa asioiden ja tunteiden nimeämisestä. Työpaikalla epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi joutunut voi julistaa läheisilleen vihaavansa pomoaan ja kaikkia työkavereita.
Myös mielikuvat voivat auttaa. Niissä saa tehdä mitä ikinä haluaa! Meillä voi olla hyvinkin alhaisia mielikuvia, mutta niitä ei sanota ääneen. Hurjaa mielitekoa ei tarvitse toteuttaa, kun sen elää mielessään läpi.
Kun tarpeeksi jaksaa nimetä pettymyksen ja raivon kohteita, kielteiset tunteet alkavat väistyä ja tilalle tulee terve aggressio. Kyllä minä vielä hankin uuden työn!
Synkkiä ajatuksia pohtivan mieli kannattaa kuljettaa tähän hetkeen ja konkretiaan. Jos masentunut kyselee, onko elämällä mitään tarkoitusta, voi kanssakulkija todeta, että siihen en osaa sanoa mitään, mutta joisitko juuri nyt mieluummin kahvia vai teetä.

Haluaisin välittää masentuneelle tunteen siitä, että toivoa on.

Itseään ei voi ottaa niskasta

On loukkaavaa käskeä masentunutta ottamaan itseään niskasta kiinni. Se on sama kuin antaisi korvatillikan. Eihän itseään edes voi nostaa niskasta ylös!
Itse haluaisin välittää masentuneelle tunteen siitä, että toivoa on.
Elämässä on aina enemmän mahdollisuuksia kuin ensin uskomme. Aivomme työstävät ratkaisuja ongelmiimme, vaikka emme sitä tiedostaisikaan.
Masennus on myös kyky. On tervettä reagoida pettymyksiin alavireisyydellä. Sitä voisi verrata vaikkapa siihen, että on luonnollista ahdistua, jos on joutunut liian lähelle jyrkänteen reunaa. Jos ei siinä tilanteessa ahdista, niin hengenlähtö on lähellä.
Masennus on mielen puudutus menetyksiä, pettymyksiä ja luopumista vastaan.

Jos masennus kestää pitkään, hanki apua.

Et ole ainoa masentunut

Ihmiset saavat lohtua erilaisista asioista. Yksi saa mielelleen hoivaa vaikkapa siitä, että katsoo kavereiden kanssa urheilua, toinen kävelemällä luonnossa tai hoitamalla lemmikkieläintä.
Jos masennus kestää vähänkin pidempään, kannattaa hyödyntää tarjolla oleva apu.
Moni ryhmätoimintaan hakeutunut yllättyy siitä, miten muiden kuvailemat pettymyksen, masennuksen ja arvottomuuden tunteet ovat täsmälleen samoja kuin itsellä. Oivallus siitä, ettei ole yksin, vie masennuksesta häpeän.
www.kodinkuvalehti.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *