Olen kulkenut masentuneen vaimoni rinnalla jo 40 vuotta.

"Joskus mietin, olisiko eroaminen ollut hyvä ratkaisu, mutta kun on perhe ja lapset, niin isällä on vastuu", lukijamme kertoo.”Et voi puolisona auttaa toista. Elät siinä rinnalla ja näet sen kaiken kärsimyksen läheltä. Kärsimyksen, jolle se läheinen, rakas henkilö ei vain voi mitään”, lukijamme kertoo.

Luin Susannan kertomuksen siitä, miltä tuntuu jättää alkoholisoitunut puoliso.

Siihen verrattava elämänkokemus on se, kun puoliso masentuu ja sairastuu jo avioliiton alkuvaiheessa. Sairaus vain pahenee ajan kuluessa. Siinä on vielä pienet lapset mukana. Jos käy niin, että vaimo on se, joka sairastuu, siinä isälle tulee kova paikka. Kaikki vastuu kaatuu hänen harteilleen. Itse olen kokenut tämän. Elämä on ollut raskasta, omaa elämää ei ole saanut ajatella.

Olemme nyt eläkeiän alkuvaiheessa. Lapset ovat jo aikuisia, mutta kaikki se mitä olemme läpikäyneet, on jättänyt jälkensä elämään. Tilanne jatkuu edelleen.

Joskus mietin, olisiko eroaminen ollut hyvä ratkaisu, mutta kun on perhe ja lapset, niin isällä on vastuu. Eroa en sallinut kohdallani. Elämä ja sen tuomat myönteiset, voimaa antavat elämänkokemukset ovat jääneet pääosin itselläni toteutumatta, koska oma elämäntilanne ei ole antanut siihen mahdollisuutta.

”Joissain tapauksissa on ymmärrettävä, että on päätettävä irti, ja ero on ainut vaihtoehto, jos aikoo vielä elää omaa oikeutettua elämäänsä.”

Tämä kirjoitukseni on tarkoitettu rohkaisuksi niille, jotka taistelevat samanlaisten tilanteiden kanssa. Kaikki tämä, mitä olen kokenut, on jättänyt jälkensä. Mutta elämä jatkuu siitä huolimatta ja valoa näkyy vähän joskus tunnelin päässä. Aika hämärää se vielä on, vaikka tätä on kestänyt jo neljäkymmentä vuotta.

Joissain tapauksissa on ymmärrettävä, että on päätettävä irti, ja ero on ainut vaihtoehto, jos aikoo vielä elää omaa oikeutettua elämäänsä. Hintalappu on iso. Ihmisellä on vain yksi elämä. Ei kukaan haluaisi joutua elämässään tilanteeseen, jossa puolison alkoholismi tai psyykkinen sairaus sumentaisi kaiken niin, että elämänhalu katoaa. Näin on usein käynyt kohdallani, mutta tänään olen kuitenkin hengissä.

Et voi puolisona auttaa toista. Elät siinä rinnalla ja näet sen kaiken kärsimyksen läheltä. Kärsimyksen, jolle se läheinen, rakas henkilö ei vain voi mitään. Elämä jatkukoon, sitä toivon kaikille muillekin kärsivän rinnalla kulkijoille.

Vastuunkantaja

https://www.kodinkuvalehti.fi/

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *