Korona hallitsee suomalaisten ajattelua jo niin paljon, että se aiheuttaa mielenterveysongelmia.

Markku Tervahauta Sannikan haastattelussaTHL kehottaa ihmisiä rohkeasti elämään mahdollisimman normaalia arkea taudin riskit huomioiden.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on huolissaan siitä, että koronavirus hallitsee liiaksi suomalaisten ajattelua ja elämää.

– Korona on ollut ykkösuutinen jo aika pitkään, ja se on mennyt sisällöltään ja intensiteetiltään ehkä vähän överiksi. Nyt pitäisi vaihtaa moodia siihen suuntaan, ettei jokainen risahdus olisi niin vahvasti esillä, ettei lisättäisi pelkopandemiaa.

Tervahauta ihmettelee erityisesti sitä, miksi mediaan on iskostunut uudenlainen tapa julkaista päivittäin tarkat tartuntamäärät, vaikka niin ei tehdä muiden vakavien epidemioiden yhteydessä.

– Jos meillä on esimerkiksi vaikeampi influenssaepidemia, ei silloin ole ryhdytty uutisoimaan joka päivä tilannetta.

– Päivittäisten tartunta- ja sairaalahoitotapausten sijaan olisi hyvä paneutua uutisoinnissa muun muassa tietoon siitä, mitkä ovat tyypillisimmät altistumisen arkiset riskitilanteet. Kuinka niitä voi omin toimin välttää ja mitkä ovat terveysviranomaisten kansalliset ja alueelliset suositukset tai mahdolliset määräykset, Tervahauta jatkaa.

Maailmanlaajuisen koronapandemian vaarallisuutta Tervahauta ei siis kritiikistään huolimatta kiistä.

– En halua väheksyä koronan vakavuutta, mutta meillä on muitakin tartuntatauteja ja sairauksia, jotka invalidisoivat ja jopa tappavat, mutta emme seuraa niiden tilannetta vastaavalla intensiteetillä mediassa.

Uusi normaali tarkoittaa ihan hyvää elämää

Vahvan uhkakuvia luovan koronauutisoinnin kääntöpuolena on väestön kokonaishyvinvoinnista huolehtivan THL:n pääjohtajan mukaan erityisesti mielenterveysongelmat. Niiden lisääntyminen näkyy jo esimerkiksi kasvaneina yhteydenottomäärinä auttaviin puhelimiin.

– Tästä aiheutuu selvästi ihmisille psyykkistä kuormaa ja ehkä tarpeetonta huoltakin siitä, mihin tilanne kääntyy. Korona on vain yksi elämän ilmiö. Jos siitä tulee ainoa uutisoinnin sisältö, se on henkisesti aika kuormittavaa monille ihmisille.

Asian tekee Tervahaudan mukaan poikkeuksellisen hankalaksi se, että samaan aikaan kun olisi jo aika uutisoida ja ajatella muutakin kuin koronavirusta, pitäisi ihmisten kuitenkin muistaa taudin leviämisen estävä oikeanlainen suojautuminen.

– Toivomme, että ihmiset suhtautuvat vakavasti arjen hygieniaohjeisiin, koska nimenomaan arjessa ja kohtaamisissa ratkaistaan lopulta se, miten tauti leviää.

Pääjohtaja Tervahauta mainitsee vielä uuden normaalin. Se tarkoittaa selvästikin hänen mukaansa vähemmän katastrofiuutisia koronaviruksesta ja enemmän kertomuksia muista arjen ilmiöistä.

– Meidän pitäisi edelleen kannustaa toinen toisiamme siihen suuntaan, että normaalielämä on entistä selkeämmin mahdollista. Se ei tarkoita välttämättä täydellistä paluuta entiseen, mutta sellaiseen ihan hyvää elämään, jossa koronan aiheuttama terveysriski huomioidaan.

yle.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *