Опубликовано Оставить комментарий

Jos läheisesi on masentunut, hänellä on sinulle yksi toive

Masentunut toivoo kuulevansa nämä sanat: Välitän yhä. Rinnallasi on usein raskasta, mutta en ole lähdössä tästä mihinkään.Lupaus pysyä lähellä on Hannan, Karin ja Elinan mielestä tärkein. He ovat sairastaneet masennusta jo vuosia. ”Masentuneen kanssa ei ole helppo elää, mutta jos masentunut jää aivan yksin, häneltä häviää viimeinenkin toivo”, Hanna sanoo.
HannaKari ja Elina tapaavat toisensa masentuneiden vertaisryhmässä joka toinen viikko. Aika usein ryhmässä puhutaan myös läheisistä ihmisistä: tukijoukoista, perheestä ja ystävistä.
Jotkut läheisistä ovat pysyneet masentuneen rinnalla, jotkut eivät. Anna, Kari ja Elina haluavat sanoa kaikille: ”Jos suinkin jaksat, ethän hylkää masentunutta.”

Ethän hylkää, vaikka…

Masentunut ei jaksa pitää yhteyttä

Sen, joka ei ole kokenut masennusta, on mahdoton ymmärtää, kuinka syvä uupumus masennukseen usein liittyy. Jo sängystä nouseminen tai roskapussin vieminen ulos voi tuntua mahdottomalta ponnistukselta.
Aktiivinen yhteydenpito saattaa tuntua vaikeammalta kuin maailman korkeimmalle vuorelle kiipeäminen. Masentunut ei kuitenkaan ole unohtanut sinua. Hän ajattelee sinua usein ja miettii, mitä sinulle kuuluu.

Masentunut ei jaksa edes vastata puhelimeen

Vastaamattomuus ei tarkoita, ettei masentunut pidä sinusta. Hän ei vain jaksa vastata. Hän saattaa hävetä ja surra omaa käytöstään, mutta samalla yhteydenottosi ilahduttaa.
Jaksathan soittaa tai lähettää viestin yhä uudelleen. Silloin masentuneesta tuntuu, että hänestä välitetään. Ehkä hän vielä joskus jaksaa vastata.

Masentunut ei ole hauskinta mahdollista seuraa

Masentuneen maailma kapenee ja tulevaisuus tuntuu usein synkältä, toivottomalta tai tyhjänpäiväiseltä. Hän ei välttämättä jaksa jutella positiivisesti. Ehkä hän ei oikein jaksa jutella lainkaan. Hän kuuntelee kuitenkin mielellään, ainakin vähän aikaa. Yhteiset hetket ovat masentuneelle arvokkaita.

Siellä hiljaisen kuoren alla on monin tavoin sama ihminen, jonka kanssa ennen nauroit paljon.

Älä mieti turhaan, mitä sanoisit tai pitäisikö joitain aiheita vältellä. Siellä hiljaisen kuoren alla on monin tavoin sama ihminen, jonka kanssa ennen nauroit paljon.

Masentunut jaksaa joskus jotain, vaikkei jaksakaan juuri sinun kanssasi

Masennus ei tarkoita, ettei koskaan jaksaisi tehdä mitään ja makaisi vain sohvalla. Se, että masentunut jaksaa joskus leipoa mokkapaloja, ei tarkoita, että hän ei olisi masentunut. Usein jaksamispuuskat tulevat yllättäen. Usein niiden jälkeen myös joutuu lepäämään, joskus useamman päivän.
Ethän ota jaksamisen vaihtelevuudesta itseesi. Jos masentunut jaksaisi, hän tekisi kanssasi samoja asioita kuin ennenkin. Vika ei ole seurassasi, syy on sairaudessa.

Masentunut tuntuu vieraalta

Hän on kuitenkin sama, sinulle tärkeä läheinen, jonka olet tuntenut jo pitkään. Hän ei luultavasti ole enää koskaan aivan samanlainen kuin ennen sairastumistaan, mutta hän ei ole muuttunut kokonaan vieraaksi.

Masentunut tuntee todennäköisesti olevansa huono ystävä tai perheenjäsen ja kaikin tavoin arvoton.

Masentunut tuntee todennäköisesti olevansa huono ystävä tai perheenjäsen ja kaikin tavoin arvoton. Suurin lahja, jonka masentunut voi saada sinulta, on viesti: Välitän yhä. Rinnallasi on usein raskasta, mutta en ole lähdössä tästä mihinkään.
Voit sanoa tai kirjoittaa sen. Vaikket saisi vastausta, sanasi lohduttavat enemmän kuin arvaatkaan.
https://www.kodinkuvalehti.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *