Опубликовано Оставить комментарий

Masennus hiipii eikä tule yksin: "Mitä aikaisemmin oireisiin puututaan, sen parempi".

Nuori nainen puistonpenkillä.Masennuksen merkit ovat yksilöllisiä, mutta yhteistä on se, että niihin on syytä reagoida ajoissa. Moni huomaa oireet myös itse ja niistä puhuminen ajoissa auttaa asioiden läpikäymisessä.
 

Masennuksen ensimmäiset merkit ovat yksilöllisiä, eikä ole mitään yleispätevää merkkiä, joka sopisi jokaisen kohdalle. Helpoiten havaittavia ensimerkkejä ovat vetäytyminen ja erakoituminen. Kainuun kriisikeskuksen johtaja Sari Huovinen kertoo, että yhteydenpito ystäviin, sukulaisiin ja tuttaviin voi jäädä huomattavasti vähemmälle.

– Yöunet ovat voineet mennä huonoksi: ei saa nukahdettua tai herää aamuyöstä, jolloin yöunet ovat katkonaiset ja lyhyet. Myös ruokahaluttomuus on yleinen merkki, Huovinen sanoo.

Masentunutta vaivaa myös aloitekyvyttömyys, eli ei saa enää tehtyä samoja arkiasioita kuin yleensä. Yleinen olemus voi olla surullinen tai poissaoleva.

Mitä aikaisemmin oireisiin puututaan, sen parempi.

Sari Huovinen

Nuorten ja aikuisten masennuksessa on paljon yhteisiä piirteitä. Runsas päihteiden käyttö kulkee käsi kädessä masennuksen kanssa, sillä masennus näkyy usein päihteiden käyttönä ja toisinpäin. Nuorella voi esiintyä myös erilaisia käyttäytymishäiriöitä tai aggressiivisuutta, jopa itsetuhoisuutta.

– Jos nuoren käyttäytyminen muuttuu negatiivisessa mielessä erilaiseksi kuin ennen, siitä kannattaa aina huolestua, Huovinen muistuttaa.

Pitkään jatkunut väsymys tai pitkään taustalla olleet läpikäymättömät kriisit voivat myös olla laukaisevana tekijänä masennukseen. Masennukseen ei ole useinkaan vain yhtä syytä, vaan se on monien asioiden summa. Se ei myöskään tule yhtäkkiä, vaan useimmiten pikkuhiljaa.

– Mitä nopeammin kriiseihin puututaan ja niille tehdään jotain, sitä paremmin ennaltaehkäistään masennusta ja saadaan lisätyytyväisyyttä elämään, Huovinen sanoo.

– Väsymystä pitää myös hoitaa ja miettiä sen syitä. Kaikki pitkäkestoiset vaivat alkavat masentaa mielialaa herkästi.

Lieviä oireita voi helpottaa itsekin

Jos omassa läheisessään huomaa masennuksen oireita, häntä kannattaa jututtaa ja selvittää mistä voisi olla kyse. Läheinen pitää ohjata hoidon piiriin, jos epäilee masennusta, sillä lievistäkin oireista kannattaa olla huolissaan.

Kainuun kriisikeskuksen kriisikeskusjohtaja Sari Huovinen.
Kainuun kriisikeskuksen johtaja Sari Huovinen.Elli Tervo / Yle

Huovinen kertoo, että aika moni huomaa myös itse, että elämä ei ole enää entisenlainen. Ilon tunteet ovat kadonneet ja sen tilalle ovat tulleet surun ja yksinäisyyden tuntemukset.

– Kun vertaa elämää siihen, mitä se oli esimerkiksi vuotta aiemmin, niin siiinä huomataan aika iso ero.

Lieviin oireisiin voi vaikuttaa myös itse yksinkertaisilla keinoilla. Liikunta, ihmisten seurassa oleminen ja mielihyvää tuottavat asiat helpottavat monen oloa.

– Ja mitä aikaisemmin oireisiin puututaan, sen parempi. Niille on paljon tehtävissä itsekin.

http://yle.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *