Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tuottaa koko Suomessa käytössä olevaa ilmasta nettipalvelua Mielenterveystalo.fi. Palvelussa on nyt julkaistu ahdistuksen omahoito-ohjelma. Tavoitteena on, että omahoidon avulla ahdistus tunnistetaan ja saadaan hallintaan.
Projektipäällikkö Reetta-Maria Roihan mukaan palvelu on tarkoitettu avuksi ihmisille, jotka murehtivat liikaa.
– Ahdistunut ihminen saattaa olla taipuvainen juuttumaan murheisiinsa, hän voi huolehtia asioista paljon etukäteen tai kokea epämääräistä ahdistusta, joka estää arkisista asioista selviytymistä tai nauttimista, Roiha kertoo.
Palvelussa on ahdistuksen mittari, jonka avulla voi arvioida omaa ahdistuksen tasoaan. Jos henkilö on vakavasti ahdistunut, palvelu ohjaa häntä ottamaan yhteyttä ammattiauttajaan.
Roihan mukaan myös mielenterveyden ammattilaiset hyötyvät palvelusta.
– Olen ollut töissä psykiatrisessa päivystyksessä. Sinne tulee joskus ahdistuneita potilaita, jotka tarvitsisivat keskusteluapua ajatustensa selvittämiseksi. Keskusteluun pääseminen voi kuitenkin kestää. Tällaiset henkilöt voisi ohjata palvelun piiriin. Se voisi tukea potilasta siihen saakka, että hän pääsee keskustelemaan ammattiauttajan kanssa, hän kertoo.
Roihan mukaan palvelun voisi ottaa myös osaksi hoitoa. Potilasta voi pyytää tekemään tehtäviä tapaamisten välillä ja ne voidaan käydä läpi yhdessä seuraavassa tapaamisessa.
– Myös kokemusasiantuntijoiden videoiden katselu ja niistä keskustelu potilaan kanssa voisi olla hyödyllistä. Osastohoidossa olevaa potilas voisi puolestaan kehottaa tekemään esimerkiksi palvelun rentoutusharjoituksia, Roiha pohtii.
Ahdistuksen omahoito-ohjelmaan pääset tästä.
uusisuomi.fi