Mielenterveyden ongelmista puhuttaessa ilmassa leijuu yhä usein stigman eli häpeäleiman synkkä pilvi. Tämä siitäkin huolimatta, että mielenterveyteen kuuluvat yhtä aikaa sekä HYVINVOINTI ETTÄ ONGELMAT. Stigma voidaan jäsennellä kolmen osa-alueen summaksi:
- Tietämättömyys. Emme tiedä tarpeeksi mielenterveyteen vaikuttavista tekijöistä. Syntyy ongelma tietotasossa.
- Ennakkoluulo. Koska emme tiedä tarpeeksi, tulkitsemme mielenterveyttä syvälle yhteiskuntaan iskostuneiden negatiivisten ajatusten ja tunteiden pohjalta. Syntyy ongelma asenteissa.
- Syrjintä. Ennakkoluuloista kumpuaa torjuva ja välttelevä lähestyminen, kun kohtaamme mielenterveyden ongelmia kokeneen ihmisen. Syntyy ongelma käyttäytymisessä.
Syrjityksi tuleminen on vaikeampi kokemus kuin mielenterveysongelma
Erityisen tärkeää on vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, koska syrjivän käyttäytymisen vaikutukset ovat vakavammat kuin tietämättömyyden tai ennakkoluulojen. Monille syrjityksi tuleminen on vaikeampi kokemus kuin mielenterveyden ongelman läpikäyminen. Tietämättömyyteen ja ennakkoluuloihin puuttuminen on oleellista mielenterveyden aseman parantamisessa yhteiskunnassamme. Näillä askeleilla pääset alkuun:
- Pysähdy ja pohdi omaa tietoisuuttasi ja asenteitasi mielenterveyttä kohtaan. Testaa vaikka tietosti PERHEEN MIELENTERVEYSONGELMISTA, SYÖMISHÄIRIÖISTÄ tai LASTEN JA NUORTEN MASENNUKSESTA.
- Hanki tietoa LUKEMALLA, videoista tai käy KURSSILLA.
- Mieti kielenkäyttöäsi, mutta älä ole liian vakavissasi – hulluttelu on ihan ok!
- Aloita keskustelu mielenterveydestä. Se voi olla monelle vapauttava tunne.
- Kuuntele ja kohtaa avoimesti läheisesi, joka kertoo mielenterveyden haasteista. Kysy kuinka voit auttaa.
- Keskity ihmisten vahvuuksiin ja pystyvyyteen, vaikka mielenterveyden ongelma toisikin joitain ajoittaisia rajoitteita arkielämään.
- Jaa uutta osaamistasi ystäväpiirissäsi, työpaikallasi, omassa yhteisössäsi. Kerro muille mistä saa lisätietoja mielenterveydestä ja mielenterveystaidoista.
Teksti: Johannes Parkkonen, projektikoordinaattori