Työuupumuksen kokenut toipuu yleensä takaisin työelämään.

Pienetkin muutokset työpaikalla voivat tukea jaksamista työssä, kertovat asiantuntijat.

Työuupumuksen on arvioitu yleistyneen viime vuosina Suomessa.

Moni työuupumuksen kokenut pystyy kuitenkin palaamaan työelämään sairausloman jälkeen.

”Yleensä ihan prikulleen samanlaiseen työtehtävään ei palata, sillä työssä on ollut jotain, joka on työuupumusta aiheuttanut. Ilmiönä näkyy myös se, että sairauspoissaolon aikana oma arvomaailma ja ajattelu on muuttunut. Työuupunut toteaa, että pitkässä juoksussa tämä työ ja oma toimintatapa ja arvomaailma eivät ole hyvä yhdistelmä”, sanoo työterveyspsykologi Tanja Lappi Heltistä Tänään töissä -ohjelmassa.

Mistä merkeistä työuupunut tietää, että vanhaan työhön ei kannata palata?

”Jos työpaikalla syyllistetään yksilöä työuupumuksesta, se on punainen lippu. Silloin kannattaa miettiä, onko tämä työpaikka, jossa haluan jatkaa”, sanoo Tanja Lappi.

Työuupuneen palatessa töihin työtä yleensä pitää muokata. Työhön paluussa sairauspoissaolon jälkeen on tärkeää rajoittaa työn määrää. ”Työuupumuksella on taipumus tulla uudestaan, jos työkuorma pääsee taas kasvamaan”, sanoo työeläkeyhtiö Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen .

Halosen mukaan työpaikoilla olisi tärkeää puhua myös muusta kuin työstä.

Tanja Lappi kertoo, että pienilläkin muutoksilla voidaan parantaa jaksamista.

”Eräs henkilö hyötyi siitä, että hänen työpisteensä siirrettiin hyvin rauhalliseen nurkkaan toimistossa. Se paransi työkykyä. Joskus kyse on hyvin helpoista ja yksinkertaisista ratkaisuista”, sanoo Lappi.

Kristiina Halosen mukaan myös esimerkiksi lyhyemmän työpäivän teko voi tukea jaksamista. ”Kuuden tunnin työpäivä voi olla sellainen, joka toimii jaksamisen tukemisessa”, sanoo Halonen.

https://www.talouselama.fi/

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *