Tutkimus: Vain viiden minuutin lenkki päivässä lisää elinikää.

Lyhyet ja kevyet juoksulenkit voivat pidentää elinikää, kertoo amerikkalaistutkimus.Juokse verkkaisesti vain viisi minuuttia päivässä ja saatat saada elämääsi lisävuosia. Näin toteaa tuore amerikkalaistutkimus, jossa selvitettiin juoksemisen vaikutusta elinikään.
Tutkimuksen mukaan jopa lyhyt reippailu parantaa mahdollisuutta välttää sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuva ennenaikainen kuolema.
«Viisi minuuttia kuulostaa perinteisessä terveyskäsityksessä rohkealta. Jos se on riittävän ponnekasta, intensiivistä ja juoksuaskeleet vauhdikkaita, niin mikäpä ettei», pikapyrähdyksen kuntohyötyä pohtii lääketieteen tohtori Tommi Vasankari UKK-instituutista.
Tutkijat valitsivat noin 55 000 terveysaseman asiakasta ja selasivat heidän tietojaan 15 vuoden ajalta. Otoksesta vajaa neljännes oli ilmoittanut harrastavansa juoksua.
Ajanjakson aikana kuolleiden tietoja syynättäessä selvisi, että juoksijoilla oli 45 prosenttia muita pienempi riski kuolla sydänsairauksiin. Juokseminen lisäsi elinikää keskimäärin kolme vuotta.
Sitten tutkijat yllättyivät: sillä, kuinka paljon ihmiset juoksivat, ei ollut niinkään vaikutusta eliniän pitenemiseen.
Tutkimus esiteltiin vastikään The Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa. Asiasta uutisoi sanomalehti The New York Times.
Tuloksiin on suhtauduttava Tommi Vasankarin mukaan varauksella, koska liikuntatottumukset on haalittu kasaan ihmisten itsensä antamista tiedoista.
«Se ei ole objektiivisesti mitattua tietoa. On vaikea arvioida, onko joku juossut keskimäärin viisi vai seitsemän minuuttia.»
Pikalenkit eivät kuitenkaan jää kauas terveyssuosituksista, Vasankari jatkaa. Amerikkalaissuositusten mukaan esimerkiksi raskasta liikuntaa pitäisi harrastaa viikossa tunti ja viisitoista minuuttia.
Kun sen jakaa viikonpäiville, päivässä pitäisi rehkiä reipas vartti.
Pika onkin päivän sana kuntoilussa. Suomalaiset ovat alkaneet kokeilla HIIT-treenejä (High Intensity Interval Training), joissa hien saa virtaamaan vartissa.
«Tutkimuskin on suuntautunut siihen suuntaan, että mikä olisi se pienin mahdollinen mutta riittävä liikuntamäärä», Vasankari sanoo.
Entinen taitoluistelija ja Google-pomo Petri Kokko on puolestaan levittänyt viiden minuutin aamujumpan ilosanomaa.
On siis tultu kauas 80-luvun terveysvalistuksesta, jossa kansaa patistettiin teille ja laduille vetämään kovaa ja pitkää treeniä.
Viiden minuutin juoksu ei tyydytä lenkkeilijän mieltä, Vasankari lisää.
«Se voi synnyttää terveysvaikutuksia, muttei psyykkistä hyvänolon tunnetta.»
Kukapa lähtisi kaverin kanssa viideksi minuutiksi yhteislenkille? Siinä ei ehdi vaihtaa kuulumisia.
Vasankari uskoo, että amerikkalaistutkimus voi antaa pontta jollekin nousta sohvalta ja aloittaa liikunta.
Ensin rauhallisesti, vaikka viisi minuuttia.
Sitten päivä päivältä enemmän ja pidemmälle.
Lähde — HS

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *