Mielenteterveyspotilaiden omaiset omaishoidon tuen ulkopuolella.

miehen käsi pitää vanhuksen kädestä kiinniValtaosa mielenterveyspotilaiden omaisista ei ole omaishoidon tuen piirissä. Keski-Suomessa omaishoidon tukea saa yli 700 asiakasta, josta vain parikymmentä on mielenterveysomaisia.

Jyväskylän Kaupunginkirjastoon pystytetty valokuvanäyttely kertoo viiden omaishoitoperheen elämästä. Näissä perheissä joko vanhempi, puoliso tai sisarus toimii perheenjäsenensä hoitajana.
Omaishoitajat ovat monella tapaa kovilla, huolehtii Jyvässeudun omaishoitajat ry:n puheenjohtaja Irja Nieminen. Omaishoidon tuet ovat pieniä ja tukipalvelut ovat kalliita, jos niitä on saatavilla.
– Kun kotihoito käy vanhuksen luona, se on yhdeksän euroa. Jos kotihoito käy kolme kertaa vuorokaudessa, se on 27 euroa. Pieneläkeläiset, joilla on pieni hoitotuki, eivät heidän rahansa riitä siihen, Nieminen sanoo.
Keski-Suomen Omaishoitoperheistä alle kymmenen prosenttia on mielenterveyspotilaiden perheitä. Avohuoltoon perustuva mielenterveyden hoito perustuu kuitenkin myös omaisten vastuuseen, sanoo Keski-Suomen mielenterveysomaisten toiminnanohjaaja Leena Pikkumäki.
– Mielenterveysomaisena eläminen voi kuormittaa merkittävästi, varsinkin, jos on samalla töissä. Jonkinlaista tukea pitäisi olla, että voisi vähentää työtunteja, ja lisääntyneellä vapaa-ajalla hoitaa omaisen asioita. Tämä ehkäisisi myös omaisen uupumista ja omaa sairastumista, Pikkumäki arvioi.
Valokuvaaja Satu Kemppaisen omaishoitoperheistä ottamat kuvat ovat esillä pääkirjastolla tämän ja ensi viikon ajan. Kiertävän näyttelyn takana on omaishoitoperheiden tukimuotoja kehittävä Opastava-hanke.
Antti Seppälä

Yle
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *