Masennuksesta toipunut pappi: 3 asiaa, mitä masentunut ei halua kuulla

THL:n mukaan noin miljoona suomalaista sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Pappi, terapeutti ja sielunhoidon asiantuntija Miia Moisio on yksi heistä.
Miia ajoittaa masennuksensa alun 11-12-ikävuoteen, mutta vakava masennus hänellä diagnosoitiin 21-vuotiaana. Vasta 36-vuotiaana Miia alkoi toipua. ”Nyt tämä sairastaminen saa riittää, en jaksa enää”, olivat sanat, jotka johtivat vähitellen toipumisen tielle.
Nyt 44-vuotiaana Miia pitää elämää kauniina ja nauttii siitä, elämään on palautunut värit.  Hän on kirjoittanut masennuksesta ja toipumisesta juuri ilmestyneen Toivon kirja masennuksesta -kirjan. Kirjassa on vertaistukea masennuksesta kärsiville, läheisille mutta myös ammattilaisille. Kirja sukeltaa pintaa syvemmälle masennuksen maailmaan ja sitä kautta toivon ja toipumisen tielle.
Tässä 3 lausetta, mitä Miian mukaan masentuneelle ei pitäisi koskaan sanoa:

1. ”Otat nyt vaan itseäsi niskasta kiinni!”

Vaatimus ottaa itseä niskasta kiinni voi lisätä masentuneen sisäisiä vaatimuksia ja itseinhoa.

2. ”Kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

Kuka haluaa kuulla olevansa risukasa? Ei ainakaan masentunut, joka tuntee itsensä muutenkin huonoksi ja vääränlaiseksi.

3. ”Kuka se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse?”

Masentunut ei ihan oikeasti jaksa. Hän ei esitä olevansa väsynyt ja voimaton. Yritä asettua masentuneen asemaan ja ymmärtää, mitä hän käy läpi.

Sen sijaan nämä 3 asiaa auttavat masentunutta:

1. ”Miten voin auttaa?”

Älä neuvo ja vaadi vaan kysy, miten voit olla avuksi tai mikä sinua auttaisi juuri nyt. Sinusta pieni asia voi olla masennuksesta kärsivälle iso juttu. Auta maksamaan laskut, siivoamaan tai käymään kaupassa. Älä tee puolesta, jos mahdollista, vaan tehkää yhdessä.

2. ”Kysyn sinua aina vaan uudestaan, vaikket tänään jaksakaan lähteä mukaan tai tehdä mitään”

Masentunut peruu usein tapaamisia ja kivojakin juttuja. Ensin voi innostua, mutta sitten ei jaksa eikä huvita. Pyydä aina ja aina vaan, jonain päivänä masentunut läheisesi jaksaa taas.

3. ”Olet rakas ja tärkeä, en hylkää sinua”

Jokainen meistä haluaa kuulla olevansa rakastettu, masentuneena sitä kaipaa todella paljon. Moni masentunut pelkää hylkäämistä. Rakasta, älä hylkää, sano uudestaan ja uudestaan ettet hylkää.

Etusivu

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *