Опубликовано Оставить комментарий

Litium on paras lääke kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Hahmo lasilabyrintissä.Injektiona annettavat lääkkeet olivat säännönmukaisesti tehokkaampia kuin suun kautta otetut.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkityksissä on tuoreen tutkimuksen mukaan jonkin verran eroja, mutta paras valinta näyttäisi olevan litium. Myös pitkävaikutteiset injektiolääkkeet ovat hyviä, JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset(siirryt toiseen palveluun) osoittavat.

Tutkimus perustuu 18 000 suomalaispotilaan seitsenvuotiseen seurantaan, ja sen perusteella potilaiden riski joutua sairaalahoitoon oli pienin heidän ollessaan litiumlääkityksellä. Tämä koski kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyviä, mutta myös sydänoireisiin ja muihin somaattisiin syihin liittyviä hoitojaksoja. Ketiapiini, joka on yleisin kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa käytetty lääke, vähensi uusia sairaalahoitoja vain hyvin vähän.

Psykoosilääkityksissä pitkävaikutteiset injektiona annettavat lääkitykset olivat säännönmukaisesti tehokkaampia kuin sama lääke suun kautta otettuna. Injektiolääkityksen aikana sairaalahoitoja oli noin kolmanneksen vähemmän. Tämä saattaa johtua siitä, että tabletteina otettuna vastuu lääkityksestä on potilaalla, jolloin lääkkeet voivat jäädä ottamatta.

Suomalaisten tutkimus on tiettävästi ensimmäinen selvitys kaksisuuntaisen mielialahäiriön yleisempien lääkkeiden ja eri antotapojen tehosta käytännön hoitotilanteissa. Ne viittaavat vahvasti siihen, että litiumin tulisi olla kaksisuuntaisen mielialahäiriön ensisijainen lääke. Pitkävaikutteiset injektiolääkkeet ovat puolestaan turvallinen ja tehokas vaihtoehto potilaille, joille litium ei sovi.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä potilas voi olla täysin oireeton. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuu elämänsä aikana noin 1–2 henkilöä sadasta.

_Otsikkoa on korjattu 8.3. kello 9.50: Litiumia ei anneta ruiskeena vaan tablettina, toisin kuin otsikossa aiemmin sanottiin.

https://yle.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *