The Lancetissä ilmestynyt tutkimus perehtyi 21 masennuslääkkeen vaikutuksiin 120 000 potilaassa.
Tiedeyhteisö on pitkään ollut jakautunut sen suhteen, ovatko masennuslääkkeet tehokas hoitokeino masennuksen oireisiin, vai perustuuko niiden oletettu teho lumevaikutukseen.
The Lancet -lehdessä julkaistu(siirryt toiseen palveluun) laaja kansainvälinen tutkimus tarjoaa lisätietoa aiheesta. Tutkimuksessa perehdyttiin 21 yleisesti käytetyn masennuslääkkeen vaikutuksiin 120 000 potilaassa.
Tutkimus yhdistää dataa 522 kliinisestä kokeesta, osa niistä aiemmin julkaisemattomia. Se osoittaa, että masennuslääkkeillä on vaikutusta. Niiden tehokkuus ja sivuvaikutukset tosin vaihtelevat lääkkeestä riippuen.
Vanhemmat lääkkeaineet, kuten trisyklinen masennuslääke amitriptyliini, ovat tutkimuksen mukaan uudempia lääkkeitä tehokkaampia, mutta niillä on enemmän sivuvaikutuksia.
– Masennuslääkkeet voivat olla tehokas hoitokeino vakavaan masennukseen, mutta tämä ei tarkoita, että niiden pitäisi olla ensimmäinen potilaalle tarjottu hoito, tutkimusta johtanut Oxfordin yliopiston Andrea Cipriani sanoi.
Tutkijat painottivat, että tutkimus perehtyi lääkkeiden tehokkuuden keskiarvoihin, eivätkä tutkimustulokset tarkoita, että masennuslääkkeet toimisivat kaikilla potilailla.
– Valitettavasti tiedämme, että masennuslääkkeet eivät tehoa noin kolmannekseen potilaista, Cipriani muistutti.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 300 miljoonaa ihmistä kärsii masennuksesta maailmanlaajuisesti. Kehittyneissä maissa kuudesosa masennuksesta kärsivistä saa vaivaansa tehokasta hoitoa. Keskituloisissa maissa ja kehitysmaissa vain yksi potilas 27:stä saa tehokasta hoitoa., WHO sanoo.