Stressi hellittää, kun huolet purkaa sanoiksi, kertovat tuoreimmat tutkimukset.
Juttusarjassa kerrotaan viisi tutkimustulosta valitusta aihepiiristä. Tällä kertaa aiheena on omasta elämästä kirjoittaminen.
1. Oman elämäntarinan hahmottelu voi olla osa myönteisen minäkuvan rakentamista. Viime vuonna julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa osa ihmisistä kirjoitti elämänsä eri vaiheista, vertailuryhmä taas jonkun kuuluisan henkilön elämästä. Omaa tarinaansa kirjoittaneiden itsetunto koheni, joskin yksittäisen kokeilun vaikutus jäi lyhytaikaiseksi.
2. Vaikeista kokemuksista kirjoittaminen voi auttaa pääsemään niistä yli. Huolten purkaminen sanoiksi auttaa myös stressaavien tilanteiden edellä, Michiganin yliopiston tutkijat ovat havainneet. Se vähentää ahdistusta ja vapauttaa voimavaroja itse tehtävästä suoriutumiseen.
3. Itsensä ilmaiseminen kirjoittamalla vähentää murehtimista ja auttaa kohtaamaan hankalia tunteita. Se myös parantaa niin sanotun omaelämäkerrallisen muistin tarkkuutta, osoitti Cognitive Therapy and Research -lehdessä vuonna 2012 julkaistu tutkimus.
4. Oman elämän muistamisella taas on yhteys henkiseen hyvinvointiin. Tutkijat ovat havainneet, että esimerkiksi masentuneiden muisti on usein yliyleistävä, ja yksittäisiä muistoja voi olla vaikea tavoittaa. Jos kuva menneestä on hahmoton, myös tulevaisuuden näkeminen ja tavoitteiden asettaminen on vaikeaa.
5. Kaikenlainen kokemusten käsittely kirjoittamalla tai puhumalla saa muistamaan ne paremmin. Tämä pätee myös sosiaalisessa mediassa avautumiseen, kertoo Memory-lehdessä vuonna 2016 julkaistu Cornellin yliopiston tutkimus. Siinä opiskelijat pitivät kirjaa arjestaan. Pistokokeissa paljastui, että he muistivat myöhemmin paremmin somessa jakamansa tapahtumat – niiden henkilökohtaisesta merkityksestä tai tunnepitoisuudesta riippumatta.
www.hs.fi