Опубликовано Оставить комментарий

Elämän merkityksellisyys on eri asia kuin onnellisuus.

Ryhmään kuuluminen, muista huolehtiminen ja rutiinit lisäävät merkityksen tunnetta. Viisi kiinnostavaa faktaa elämän merkityksellisyydestä.

1. Onko elämällä tarkoitus? Suurta kysymystä voi lähestyä arkisemmin: tuntuvatko ne asiat merkityksellisiltä, joilla päiväsi täytät?
Positiivisen psykologian tutkijat puhuvat onnellisuudesta erillään merkityksestä. Vaikka koko ajan ei olisi kivaa, elämä voi tuntua merkitykselliseltä, kun pystyy esimerkiksi tekemään arvojensa mukaisia valintoja tai olemaan hyödyksi muille.
2. Ihmiset, jotka tietoisesti mahduttavat arkeensa merkityksellisinä pitämiään asioita, ovat tyytyväisempiä ja tuntevat myös laajemmin elämässään tarkoitusta. Näin kertoo Journal of Happiness Studies -lehdessä viime vuonna julkaistu israelilaistutkimus. Esimerkiksi perheen arvostus ei vielä lisää hyvinvointia ja merkitystä, ellei myös anna aikaansa perheelle.
3. Sosiaaliset suhteet, läheiset ja ystävät ovat tärkeä merkitystä tuova asia. Myös erilaisiin harrastusryhmiin ja muihin porukoihin kuuluminen vahvistaa itsetuntoa sekä elämän hallinnan ja merkityksen tunnetta, kertoo Plos One -tiedelehdessä vuonna 2015 julkaistu tutkimus.
4. Auttaminen ja toisista huolehtiminen on yhteydessä merkityksen tunteeseen. Kohteen ei välttämättä tarvitse olla ihminen: yhdysvaltalaiskyselyssä noin kolme neljästä 50–80-vuotiaasta lemmikinomistajasta sanoi eläimen tuovan tarkoitusta elämään.
5. Arjen rutiinitkin voivat ylläpitää elämän mielekkyyttä. Maailmassa tuntuu olevan enemmän järkeä, kun asioiden välillä on ennustettavia yhteyksiä. Missourin yliopiston tutkimuksessa koehenkilöiden merkityksen tunnetta ruokkivat tiedostamatta yksinkertaisetkin vihjeet, kuten loogisessa järjestyksessä esitetyt kuvat vuodenajoista tai toisiinsa liittyvät sanat.
www.hs.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *