Опубликовано Оставить комментарий

Melankolia kuuluu syksyyn, mutta milloin alakulosta on syytä huolestua? Testaa, kärsitkö kaamosmasennuksestaMelankolia kuuluu syksyyn, mutta milloin alakulosta on syytä huolestua? Testaa, kärsitkö kaamosmasennuksesta

Illat pimenevät, arki vyöryy päälle kuin jyrä, eikä lomaa ole näkyvissä.
Syksy on melankolian aikaa – syyslaulutkin kertovat enimmäkseen kesän päättymisen haikeudesta, muuttolintujen lähtemisestä, sateen ankeudesta.
Sille on syynsä.
”Valon määrän väheneminen laskee energiatasoa. Se ilmenee alakulona, väsymyksenä ja haluttomuutena”, kertoo Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.
Melankoliaa ei hänen mukaansa tarvitse torjua, sillä se kuuluu syksyyn.
Kullakin on oma tapansa prosessoida sitä. Joku hakeutuu seuraan, toinen laittaa villasukat jalkaan, kynttilän palamaan ja bluesin soimaan.
”Varon astumasta siihen ansaan, että alkaisin neuvoa ketään”, Wahlbeck sanoo.
Yhden vinkin hän suostuu antamaan: Jos sinulla on taipumusta kaamosmasennukseen, ota kirkasvalolamppu käyttöön. Lamppu kannattaa ottaa esiin jo nyt, sillä sen tiedetään ehkäisevän kaamosmasennusta ennakolta. Parhaiten kirkasvalohoito tehoaa aamulla.
Wahlbeck kertoo myös, mitä ei kannata tehdä: Alakuloa ei pitäisi lääkitä alkoholilla eikä lääkkeillä.
Alkoholi pikemminkin aiheuttaa masennusta kuin ehkäisee sitä. ”Krapula on itse asiassa monen ahdistuksen syy ja alkoholiongelma johtaa masennukseen eikä päinvastoin”, Wahlbeck sanoo.
Jos ihmisellä on yhtä aikaa päällä alkoholiongelma ja masennus, pitäisi Wahlbeckin mukaan ensin saada alkoholin käyttö kontrolliin. ”Masennuksen tavanomaiset hoitokeinot, kuten keskustelu ja lääkitys eivät tehoa, jos alkoholinkäyttö jatkuu”, Wahlbeck sanoo.
Viinin lipittelyä ja suklaan napostelua parempi tapa tulla toimeen alakulon kanssa on huolehtia siitä, että elämä pysyy hallinnassa. Se tarkoittaa, että nukkuu tarpeeksi, syö terveellisesti eikä esimerkiksi paiski tolkuttomasti ylitöitä.
Liikunnan tiedetään parantavan mielialaa.
”Masennusta ei kuitenkaan liikunnalla hoideta”, Wahlbeck sanoo. Hyvää tarkoittavat lenkille lähtemisen patistukset voivat jopa voimistaa masentuneen huonommuuden tunnetta: Siinäkin olen epäonnistunut.”
Miten normaalin alakulon erottaa masennuksesta?
Alakulo on Wahlbeckin mukaan normaali reaktio jokapäiväisen elämän vastoinkäymisiin. ”Paras strategia ei ole piilottaa surua tai pyrkiä unohtamaan sitä. Sen sijaan tunne on hyvä tunnistaa, hyväksyä se ja prosessoida sitä mielessään”, Wahlbeck sanoo.
Masennuksesta on kyse silloin, kun toimintakyky heikkenee niin, että ei meinaa jaksaa käydä töissä tai opiskella ja tuntuu, että ei kykene suoriutumaan päivittäisistä askareista. Silloin pitäisi hakea ammattilaisen apua.
”Jos huomaat masennuksen oireita läheisessäsi, sinun pitää uskaltaa kysyä, mitä hänelle kuuluu. Älä kiirehdi tyrkyttämään neuvojasi, vaan anna tilaa toisen kertomukselle ja kuuntele rauhassa. Voit kannustaa häntä ottamaan yhteyttä ammattilaiseen, jos pidät sitä tarpeellisena”, Wahlbeck sanoo.
http://www.hs.fi

Syysväsymys vai kaamosmasennus?

Testaa, tunnistatko oireet

1.

Tunnetko itsesi tavallista väsyneemmäksi syksyn tullen ja talven aikana?

2.

Jos olet tavallista väsyneempi, mikä seuraavista kuvaa parhaiten väsymystäsi.

3.

Oletko huomannut muutosta nukkumisessasi syksyn tullen? (Valitse vaihtoehto, joka kuvaa sinua parhaiten.)

4.

Oletko huomannut muutosta ruokahalussasi syksyn tullen? (Valitse vaihtoehto, joka kuvaa sinua parhaiten.)

5.

Nouseeko painosi yleensä syksyn ja talven aikana?

6.

Oletko huomannut muutosta liikunnallisessa aktiivisuudessasi syksyn tullen? (Valitse vaihtoehto, joka kuvaa sinua parhaiten.)

7.

Jos kärsit syksyisin lisääntyvästä väsymyksestä ja hiilihydraattien himosta, voimistuvatko oireesi iltapäivisin?

8.

Oletko huomannut muutosta mielialassasi syksyn tullen? (Valitse vaihtoehto, joka kuvaa sinua parhaiten.)

9.

Oletko huomannut syksyn tullen muutosta siinä, miten tunnet mielenkiintoa asioita kohtaan? (Valitse vaihtoehto, joka kuvaa sinua parhaiten.)

10.

Oletko huomannut syksyn tullen muutosta sosiaalisessa aktiivisuudessasi? (Valitse vaihtoehto, joka kuvaa sinua parhaiten.)

11.

Ovatko läheisesi huomauttaneet sinulle lähiaikoina, että olet tavallista alakuloisempi tai kärttyisämpi?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *