Опубликовано Оставить комментарий

Itsetuhoisuuteen liittyvät yhteydenotot ovat kasvaneet.

Raportti: Velat ja mielenterveys – mitä tiedämme, mitä pitäisi ...Toukokuussa 2020 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelimeen on tullut vuorokaudessa keskimäärin 19 itsetuhoisuuteen liittyvää soittoa, kun viime vuonna vastaavia soittoja oli 9–10 päivässä. Maalis-huhtikuussa soittaja kertoi tuoreesta itsemurhayrityksestä 49:ssä keskustelussa, viime vuonna samaan aikaan 22:ssa soitossa.
Tukea ja apua itsemurhayrityksen jälkeen tarjoavat Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa. Koronatilanteen lievityttyä itsemurhaa yrittäneiden kanssa on aloitettu jälleen tapaamiset kasvokkain.
Tämän vuoden maalishuhtikuun aikana Kriisipuhelimessa käytiin 852 itsetuhoisuutta käsittelevää keskustelua, viime vuonna samana aikana 570. Tämän vuoden maalishuhtikuussa Kriisipuhelimessa vastattiin kaikkiaan 16 236 soittoon. Lisäystä viime vuoteen on lähes 7 000 vastattua soittoa.
Itsetuhoisuus näkyi myös nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa, jossa maalishuhtikuussa keskusteltiin itsetuhoisuudesta 854:ssä keskustelussa, ja näistä 514 ainoastaan huhtikuussa. Viime vuonna maalishuhtikuussa itsetuhoisuuteen liittyviä keskusteluja käytiin 467. Kaikkiaan keskusteluja käytiin Sekasin-chatissa maalishuhtikuussa nyt yhteensä 7 020, eli yli 3000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
”Tavanomainen arkinen kanssakäyminen on vähentynyt tapaamisrajoitusten sekä etätyön ja -opiskelun takia. Jos elämäntilanne on jo valmiiksi ollut kuormittunut, voivat yksinäisyys ja ahdistuneisuus korostua, kun saatavilla ei ole läheisten tukea ja kannattelua”, sanoo Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.
Kukkosen mukaan perheissä, joissa on jo aiemmin ollut ristiriitoja tai päihdeongelmaa, voivat tilanteet kärjistyä herkemmin koronaan liittyvien rajoitusten takia.
”Kaiken tämän yhteisvaikutuksena voi itsemurhariski kasvaa niillä, jotka jo ennestään olivat itsemurhavaarassa tai joiden elämäntilanne on äkillisesti muuttunut kevään aikana.”
MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa keskusteluapua LINITY-interventiossa itsemurhaa yrittäneille uuden itsemurhayrityksen ehkäisemiseksi. Interventio sisältää 34 tapaamista kriisityöntekijän kanssa, turvasuunnitelman tekemisen sekä kahden vuoden yhteydenpidon. Tapaamiset voidaan tarvittaessa toteuttaa etänä. Lähetettä ei tarvita ja apu on asiakkaalle maksutonta. Myös itsemurhaa yrittäneen läheisille on tarjolla kriisiapua sekä vertaistukiryhmiä.

Itsemurhien ehkäisykeskuksen ajanvaraus

Helsinki
puhelimitse: 0800 98 030, mato klo 912, muina aikoina voi jättää yhteystiedot puhelinvastaajaan
sähköpostitse: iek@mieli.fi Viestiksi riittää nimi ja puhelinnumero, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.
Kuopio: (017) 262 7733, mato klo 810 tai sähköpostitse iek@mieli.fi
Itsemurhien ehkäisykeskus mieli.fi-sivustolla
Tiedotetta muokattu 29.5. klo 14.35: Vuoden 2019 keskimääräinen itsetuhoisten soittojen määrä korjattu ingressiin.

Li­sä­tie­toa

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
etunimi.sukunimi@mieli.fi
+358 40 587 5197

Satu Sutelainen
Verkkokriisityön päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
etunimi.sukunimi@mieli.fi
+385 40 840 6681
Marena Kukkonen
Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
etunimi.sukunimi@mieli.fi
+358 40 669 3070
mieli.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *