Опубликовано Оставить комментарий

D-vitamiinin puutteella yhteys itsemurhayrityksiin.

D-vitamiinin puutoksella ja itsemurhayrityksillä voi olla yhteys, paljastaa Ruotsissa Lundin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 59 itsemurhaa yrittänyttä ruotsalaispotilasta 17 masennuspotilaaseen, jotka eivät olleet yrittäneet itsemurhaa sekä 14 tutkittavaan, joilla ei ollut masennustaustaa.
Tutkimuksessa havaittiin, että itsemurhaa yrittäneistä 60 prosentilla oli puutteita D-vitamiinin määrässä. D-vitamiinin määrä oli itsemurhaa yrittäneillä huomattavasti matalampi kuin masentuneilla, jotka eivät olleet itsemurhaa yrittäneet sekä tutkittavilla, joilla masennusta ei ollut.
Itsemurhaa yrittäneillä myös tulehdusarvot olivat verrokkiryhmiä korkeammat, kertovat tutkimuksesta uutisoineen Michiganin yliopiston sivut. Lundissa tehtyyn tutkimukseen osallistunut Lena Brundin työskentelee Michiganin yliopistossa, ja Michiganin yliopisto oli myös yksi tutkimustyön rahoittajista.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kohonneet tulehdusarvot voivat vaikuttaa masennukseen ja itsemurhayrityksiin.
«D-vitamiinilla on tärkeä osuus elimistön vastustuskyvyssä», Brundin sanoo. Tutkimus on laatuaan ensimmäinen, joka voi osoittaa D-vitamiinin puutoksen yhteyden itsemurhayrityksiin. Syynä saattavat olla juuri tulehdusarvot.
Tutkimus julkaistiin Psychoneuroendocrinology-tiedejulkaisun syyskuun numerossa.
D-vitamiinia muodostuu elimistöön auringonpaisteessa. Ravinnosta sitä on vaikea saada riittävästi, ja erityyppisiä D-vitamiineja on Terveyskirjasto-sivujen mukaan lähinnä kalassa ja joissakin sienissä.
Lähde — HS

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *