Kun parisuhde päättyy hylätyksi tulemiseen, jätetyn puolison päässä liikkuu miljoona ja yksi kysymystä: miksi?
Välillä jättäjä tuntuu jätetystä kaikkien aikojen suurimmalta sialta, välillä ihanimmalta ihmiseltä, mitä ikinä koskaan voi maan päällä kohdata. Tämä on tieteenkin valossa ymmärrettävää.
Biologi-antropologi Helen Fisher näytti 15 jätetylle kuvia heidän ex-puolisoistaan ja magneettikuvasi samalla tutkittavien aivoja. Kuvien perusteella aivoissa aktivoitui samoja osa-alueita kuin onnellisessa parisuhteessa olevilla, mutta lisäksi tapahtui muutakin.
Jätettyjen aivoissa aktivoituivat esimerkiksi kaipausta käsittelevät ja kokaiiniaddiktiossa aktivoituvat osa-alueet. Tämä voi Fisherin mukaan selittää jätettyjen monesti pakkomielteistä toimintaa.
”Kun on tullut jätetyksi, rakastaa jopa enemmän. Kutsun tätä turhautumisen vetovoimaksi”, Fisher sanoi New York Timesille.
Fisherin mukaan romanttisen rakkauden vietti on jopa suurempi kuin pelkkä seksiin tähtäävä sukupuolivietti.
”Jos joku kieltäytyy menemästä sänkyyn toisen kanssa, pakit saanut ei vajoa masennukseen, tee itsemurhaa tai jopa murhaa, mutta ympäri maailmaa ihmiset kärsivät suuresti rakkaussuhteissa saamistaan pakeista”, Fisher on todennut.
Suomalaisen parisuhdeasiantuntijan, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowinmukaan voimakkaat kaipauksen tunteet ovat ymmärrettäviä, jos joutuu omasta mielestään täysin yllättäen jätetyksi.
”Samalla lailla kun suhteen alussa kestää aikaa päästä toisen lähelle, myös toisesta irrottautuminen vaatii aikaa.”
Miehet ja naiset näyttävät suomalaisen tutkimusten valossa käsittelevän jätetyksi tulemista hieman eri tavoin. Anneli Kimpimäki tutki väitöstutkimuksessaan jätettyjä, petettyjä puolisoita. Suurin osa tutkituista oli naisia.
Kimpimäen mukaan petetyt puolisot avioituivat harvoin uudelleen.
”Loukatuksi tulleen ihmisen on yleisesti vaikea uskoa uuden intiimin suhteen kestävyyteen ja luotettavuuteen”, Kimpimäki tulkitsi.
Sen sijaan jätettyjen miesten uskoa tulevien parisuhteiden onnistumiseen ero ei juuri horjuttanut, selvisi Jari Koskelan väitöstutkimuksesta. Sen mukaan miehillä on usein eron jälkeen vaihe, jolloin uusia suhteita solmitaan paljon eikä niiden edes toivota vakinaistuvan.
Stolbowin mielestä uuteen suhteeseen ei kuitenkaan kannata suin päin rynnätä. Ensin kannattaa oppia siitä, mikä meni vanhassa vikaan.
Deittisaittien sijaan kannattaakin eron jälkeen suunnata muille sivustoille. Esimerkiksi englanninkielinen Exaholics.com lupaa vertaistukea heille, jotka eivät ole päässeet exästään yli.
Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow neuvoo: Näin pääset yli ex-puolisosta
1. Itke ja paru
”Pahinta, mitä jätetty voi tehdä, on yrittää erota reippaasti ja muka sivistyneesti. Sen sijaan tärkeintä on hyväksyä se, että olet vihainen ja surullinen. On ihan ok laittaa soimaan pahimmat nyyhkykappaleet ja velloa surussa. Sekin on tunteiden käsittelyä. Jossain vaiheessa sitten koittaa hetki, jolloin et jaksaa enää vain velloa.”
2. Ymmärrä omat käyttäytymismallisi
”Parisuhde on aina kahden kauppa, vaikka toinen olisikin lähtenyt varoittamatta ja yllättämättä. Puolisosi ei ehkä silloin ole pystynyt käsittelemään ongelmiaan kanssasi. Mieti, mitkä käyttäytymismallisi johtivat juuri tuollaisen puolison valintaan. Ehkä sinusta oli alussa ihanaa, että kaikki oli helppoa eikä toinen kuormittanut sinua omien ongelmiensa pohtimisella?”
3.Älä säti itseäsi
”Vaikka löytäisit eroon johtaneita syitä myös itsestäsi, älä ryhdy sättimään itseäsi siitä, mitä teit tai millaisen puolison valitsit. Opettele ajattelemaan, että teit parhaasi niillä tiedoilla ja taidoilla mitä sinulla silloin oli. Pohdi sen sijaan, mitä voisit oppia tapahtuneesta tulevaisuudessa.”
4.Rakenna hyvä arki
”Tee jokapäiväisestä elämästäsi niin ihana kuin sillä hetkellä on mahdollista. Se ei tarkoita, että tarvitsisit paljon rahaa, sillä usein juuri rahat ovat eron jälkeen vähissä. Nauti pienistä asioista, joita et jostain syystä suhteen aikana tehnyt: maalaa keittiön pöytä lempivärilläsi tai syö mitä, milloin ja missä päin asuntoa huvittaa.”
5.Anna itsellesi aikaa
”Suhteesta toipuminen kestää sitä pidempään mitä pidempi suhde oli. 30 vuoden suhteesta ei toivu yhtä nopeasti kuin 3 vuoden suhteesta. Tarkkaa aikaa ei valitettavasti voi antaa, mutta viikoissa tai parissa kuukaudessa se ei kyllä onnistu.”
Lähde — HS