Расширение к Домашним заданиям
Omiin mielialoihin voi vaikuttaa esimerkiksi pitämällä päiväkirjaa hyvistä asioista elämässään. Oulussa Hyvän mielen talolla on huomattu, että tämä auttaa myös depressiosta kärsiviä ihmisiä.
Oululaisella Hyvän mielen talolla on alkanut koulutus, jossa pyritään lisäämään mielialaa kohottavien tekemisten määrää omassa elämässä sekä työskentelemään kielteisten ajatusten kanssa. Omaistyöntekijä Sanna Hyry avaa Depressiokoulu-työkirjan, jossa on erilaisia harjoituksia ja tehtäviä oman mielialan parempaan hallintaan.
Kirja alkaa mielialan seuraamisella. Omaa mielialaa seurataan aamulla, päivällä ja illalla ja kiinnitetään huomiota siihen, onko omalla mielialalla pysyvämpää suuntaa eli ovatko esimerkiksi aamut vaikeampia itselle.
— Sitten lähdetään hakemaan keinoja, joilla mielialaan voisi omalla toiminnallaan vaikuttaa.
Omiin mielialoihin voi vaikuttaa
Hyry on vakuuttunut, että jokainen voi itse vaikuttaa omiin mielialoihinsa ja parantaa omaa oloaan. Omia ajatuksiaan voi ja kannattaa hänen mielestään havainnoida.
— On hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitkä omista ajatuksista ovat negatiivisia ja mitkä positiivisia. Kannattaa myös kyseenalaistaa negatiivisia ajatuksia ja miettiä, ovatko ne totta vai voisiko asioista ajatella toisinkin.
Hyödyllisimmäksi kurssilaiset ovat kokeneet elämänsä hyvien asioiden listaamisen päivittäin.
— Kannattaa kirjata joka päivä ylös kolme asiaa, jotka ovat elämässä kunnossa tai joista saa iloa.
Sosiaaliset suhteet auttavat
Masennus aiheuttaa usein ärtyneisyyttä ja toisten puheesta poimii helposti negatiivisia sävyjä ilman, että niitä edes on olemassa. Tämä aiheuttaa hankausta vuorovaikutussuhteisiin.
Sosiaaliset verkostot ovat tärkeitä ja erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin voi löytää vaihtoehtoisia, pehmeämpiä keinoja.
— On tärkeää muistaa, että kaiken keskeltä löytyy aina myönteisiäkin ajatuksia ja niiden kautta jatkuva negatiivisuuden kehä katoaa elämästä.
Источник — Юле.фи