MIELELLÄ on valtava voima ja vaikutus elämänlaatuumme. Siitä huolimatta annamme sille kummallisen vähän huomiota.
Ihmiset ovat keskimäärin yllättävän huonosti tietoisia oman mielensä käänteistä ja toimintansa vaikutuksista sekä itseen että toisiin. Harva malttaa ajatella ajatuksiaan, kyseenalaistaa totuuksiaan ja kuunnella myötätuntoisesti tunteittensa moninaisuutta.
Mieltä voi kuitenkin treenata ja auttaa voimaan paremmin, valitsemaan viisaammin ja kohtaamaan syvemmin.
MIELENTAIDOt ovat erittäin keskeisiä tekijöitä hyvän elämän ja hyvien ihmissuhteiden tavoittamiseksi. Samalla mieli on usein suurin pulmamme.
Vaikka ulkoiset puitteet olisivat mitä parhaimmat, mieli voi olla surusta sykkyrällä. Vaikka koko elämä näyttäisi täydelliseltä, tukala ahdistus voi piinata sisällä.
SIINÄ missä yksi on ehdottoman vaativa ja kohtuuton mieltänsä, tunteitaan ja ajatuksiaan kohtaan, toinen ei malta valjastaa mielen väkevää potentiaalia käyttöönsä. Liian usein vain raahaamme mieltämme mukanamme käskien tai moittien sitä kohtuuttomasti.
Moittimisen sijaan olisi tärkeää pitää huolta mielestä. Ei kurittaa vaan auttaa.
PERUSTA paremmin voivaan elämään löytyy mielen ymmärtämisestä, hyväksyvästä havainnoimisesta ja inhimillisistä, syvistä ihmissuhteista. Juuri niissä on hyvän elämän ydin, jota moni erehtyy etsimään pinnallisemmista seikoista pysyen tyytymättömyyden ja tyhjyyden kierteessä.
Moni vaatii mieleltään kohtuuttomia ja tulee siten lisänneeksi pahoinvointiaan. Normaali mieli ei voi saapua tasapainon satamaan, jossa se olisi ikuisesti zen. Sen sijaan sitä voi oppia kutsumaan pysähtymään toistuvasti ja ohjata valitsemaan viisaammin.
MIELEN vahvuus on taidoissa tyynnyttää mieltä hankalien tunteiden vallitessa, kyvyssä keskittyä olennaiseen ja korjaustyössä, joka luo rauhaa ihmissuhteiden solmukohtiin. Mielen sekä kehon ymmärtämisen ja tyynnyttämisen taidot ovat tärkeitä arjen työkaluja, joita tarvitaan lapsuudesta vanhuuteen. Jokaisen mieli horjuu tai pettää ajoittain, jolloin on kaikki lupa saada tukea ja hoitoa.
Oman mielensä taitaja on rauhantekijä myös toisille.
MITÄ viisaammin omaa mieltään ymmärtää ja ohjaa, sitä rauhallisemmin voi asettua myös toisten ihmisten äärelle sietäen epämukavuutta ja erilaisuutta.
Mielen ymmärtäminen ja johtaminen on elinikäinen matka. Mutta vain harjoittelemalla voi oppia.
hs.fi