"Yksinäisyys on tappavampaa kuin ylipaino".

Yksinäinen paperinen ihmishahmo.HelsinkiMission mukaan arviolta 300 000 yli 70-vuotiasta kärsii Suomessa yksinäisyydestä usein tai jatkuvasti. HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtajan Henrietta Grönlundin mukaan Suomessa ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota yksinäisyyden haittavaikutuksiin, vaikka yksinäisyyden on todettu lisäävän esimerkiksi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Yksinäisyys vaikuttaa merkittävästi fyysiseen terveydentilaan ja kasvattaa kuolemanriskiä enemmän kuin ylipaino, toteaa Chicagon yliopiston professori John Cacioppo tutkimuksessaan. Tähän tutkimukseen nojaa myös hyväntekeväisyysjärjestö HelsinkiMissio joulukampanjassaan.

HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtajan Henrietta Grönlundin mukaan Suomessa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota yksinäisyyden haittavaikutuksiin.

− Suomessa on vasta alettu ymmärtää yksinäisyyden vakavat ja todella moninaiset vaikutukset sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Yksinäisyys vaikuttaa haitallisesti muun muassa sydän- ja verenkiertoelinten toimintaan, vastustuskykyyn ja hermojärjestelmään, mikä altistaa yksinäisen lukuisille sairauksille. Tämän myötä kyseessä on paitsi äärimmäisen vakava inhimillistä kärsimystä aiheuttava asia myös taloudellisia kustannuksia aiheuttava yhteiskunnallinen kysymys, Grönlund sanoo.

HelsinkiMissio on jo vuosia herätellyt keskustelua erityisesti vanhusten yksinäisyydestä ja taistellut sitä vastaan monin eri tavoin. HelsinkiMission mukaan arviolta 300 000 yli 70-vuotiasta kärsii Suomessa yksinäisyydestä usein tai jatkuvasti.

Lahjoitusvaroilla lisää vapaaehtoisia vanhusten tueksi

Joulukampanjassaan HelsinkiMissio haluaa tuoda esiin sen, että toisille joulu tarkoittaa syvenevää yksinäisyyttä.

− Jouluna yksinäisyys tuntuu tavallistakin ahdistavammalta, kun naapurit ja perheellinen väki valmistautuvat jouluun, Grönlund sanoo.

Hän kehottaa muistamaan yksin joulua viettäviä sukulaisia ja tuttavia vierailulla tai puhelinsoitolla.

HelsinkiMissio kerää kampanjallaan rahaa yksinäisyyden vastaiseen työhön, esimerkiksi vapaaehtoisten rekrytointiin ja kouluttamiseen sekä yhteisöllisen toiminnan järjestämiseen.


Yle Uutiset
 
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *