Voiko masennusta hoitaa kotikonstein?

Artikkelin kuvaJoka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Yli puolella masennus uusiutuu. Masennus ei tarkoita ajoittaista alakuloisuutta, vaan pitkäaikaista masennusoireyhtymää.
Voiko masennusta estää tai hoitaa ravinnolla, terveystieteen maisteri, ravitsemustutkija Anu Ruusunen Itä-Suomen yliopistosta?
— Tutkimuksessamme huomattiin, että terveellinen ruokavalio sekä folaatit ja kahvi vähentävät masentumisriskiä. Folaatteja saa hedelmistä, kasviksista ja marjoista sekä kokojyväviljasta.
— Ravinto ei kuitenkaan korvaa lääkehoitoa tai psykoterapiaa. Elämäntapojen tiedostaminen osana hoitoa saattaa olla hyödyksi.
Joissakin lähteissä suositellaan B12-vitamiinia masennuksen estoon. Onko vitamiineista hyötyä?
— Vitamiineista ei ole yksiselitteistä näyttöä masennuksen ennaltaehkäisyssä. Joidenkin tutkimusten mukaan etenkin iäkkäillä henkilöillä saattaa olla B12-vitamiinin puutosta, joten heille vitamiinilisällä voi olla merkitystä.
Minkälaista ravintoa masentuneen pitäisi syödä?
— Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen ruokarytmi ovat eduksi. Jos verensokeri laskee kovin alas, se ei ainakaan paranna oloa.
— Mitä enemmän ihminen syö kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, kanaa ja kalaa, sitä pienempi riski on sairastua.
— Vielä ei tiedetä, vaikuttaako terveellinen ruokavalio vai onko asia monisyisempi. Usein terveellisestä ruoasta kiinnostuneet saavat iloa ruoanlaitosta, kokkaamisesta ja yhdessä syömisestä.
Auttaako liikunta masentunutta?
— Kävely ja luonnossa liikkuminen vaikuttavat mielialaan myönteisesti. Liikunnan laatu tai määrä eivät ole oleellisia, kunhan liikunta on säännöllistä.
— Kolmevuotisessa tutkimuksessa tavoiteltiin vähintään puolen tunnin liikkumista päivittäin, painon pudotusta, rasvankäytön vähentämistä ja kuidun saannin lisäämistä ravintosuosituksen mukaan. Tutkimuksessa havaittiin, että näillä masennusoireet vähentyivät.
Minkälaiset elämäntavat lisäävät masennusriskiä?
— Kasvisten, hedelmien ja marjojen välttäminen, valmisruoan tai muun ravintoköyhän ravinnon nauttiminen sekä runsas sokerin ja kovien rasvojen käyttö. Yksin syöminenkään ei ole hyväksi.
— Jos vielä minimoi kaiken touhuamisen, ei liiku, valvoo paljon ja kärsii stressistä, on maksimoinut riskinsä sairastua masennukseen.
Mikä laukaisee masennuksen?
— Monta kertaa masennuksen laukaisee esimerkiksi vaikea elämäntilanne tai pitkittynyt krooninen stressi.
— Vaikeiden elämäntilanteiden keskellä on paremmat mahdollisuudet selvitä, jos elämäntavat ovat hyvät.
Lähtö — Verkkolehti

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *