Опубликовано Оставить комментарий

Psykiatriseen hoitoon pääsy helpottuu pääkaupunkiseudulla – Hus satsaa videokäynteihin ja siirsi kaikki terapeuttinsa pilveen.

Uusi strategia tekee psykoterapiaan pääsystä tasa-arvoisempaa.

Jos on uupunut ja ahdistunut, ei aina jaksa poistua kotoaan edes psykoterapiaan. Jatkossa ei ehkä tarvitsekaan.
Psykiatrisia palveluita saa pian etäyhteyden välityksellä. Kunhan on saanut lähetteen psykiatriseen hoitoon, terapeuttia voi tavata videopuhelun välityksellä vaikka omasta sängystä käsin.
Etäpalvelu vaatii nettiyhteyden ja toimii selaimella tai tarvittaessa mobiilisovelluksen kautta.
Psykiatriseen hoitoon pääsy helpottuu pääkaupunkiseudulla oikeastaan kolmesta syystä.
Ensinnäkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on lisännyt psykoterapian ostopalveluita, koska monelle omakustanteinen terapia on liian kallista. Toiseksi helpotusta tuovat erilaiset etäkäynnit, joita tarjotaan jatkuvasti enemmän. Kolmanneksi Hus aloitti yhteistyön suomalaisen startupin Minduun kanssa, jotta itselle sopiva psykoterapeutti olisi helpompi löytää.
Uudesta strategiasta kertoo linjajohtaja Jan-Henry Stenberg Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta (HYKS). Mutta mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa?
Etähoitopalvelut jakautuvat reaaliaikaisiin videovälitteisiin palveluihin ja nettihoitoihin, kuten nettiterapiaan. Husin nettiterapioita käyttää vuosittain Stenbergin mukaan 2 500 potilasta ja niitä on käytetty jo pitkään.
Mielenterveystalo.fi-sivuston nettiterapioihin voi saada lähetteen mistä päin Suomea tahansa. Sivustolla käydään terapiaistunnoissa, joihin sisältyy videoita ja tehtäviä. HS kirjoitti nettiterapian toimintatavoista toissa vuonna.
Nyt satsataan kuitenkin eniten videovälitteisiin käynteihin. Ne vievät terveydenhuollon ammattilaisilta saman ajan kuin vastaanotto kasvotusten, mutta säästävät potilaan aikaa ja vaivaa.
”Psykiatrisen hoidon tapaamisia korvataan potilaan halutessa videokäynneillä. Tutkimusten mukaan hoitosuhteiden laatu ei erityisesti heikkene – joissain tutkimuksissa potilaat ovat olleet etänä jopa aktiivisempia kuin perinteisellä vastaanotolla”, Stenberg sanoo.
Hus itse tutkii parhaillaan kumpaakin etähoitomuotoa eli nettiterapioita ja reaaliaikaisia palveluita. Se on aloittanut Kelan kanssa etäkuntoutushankkeen. Hankkeessa lyhytaikaiseen terapiaan ohjattaville potilaille annetaan hoitoa taulutietokoneiden välityksellä.
Jatkossa Husilta saa myös hoitoa, joka alkaa ja loppuu tavanomaisesti, mutta yhteyttä pidetään myös etänä. Tulossa on myös hoitokokeiluja, jotka aloitetaan etänä ja pidetään kokonaan videopuheluilla.
”Pyrimme siihen, että viisi prosenttia käynneistä tapahtuisi etänä.”
Nuorisopsykiatrian puolella etähoitoa on kokeiltu Lohjan alueella. Ylilääkäri Laura Häkkinen oli mukana kesällä aloitetussa kokeilussa, jossa neljälle potilaalle annettiin vaihtoehdoksi vastaanotto videopuhelulla.
Vaikka etäpalveluita ei ole alun perin kehitetty erityisesti nuorille, ne sopivat Häkkisen mukaan nuorille erityisen hyvin. Lohjan pilotti meni niin hyvin, että videovastaanotto otetaan käyttöön kaikilla alueen kolmella poliklinikalla perinteisten vastaanottokäyntien tueksi.
”Etähoito on nuorille luontevaa. Osan mielestä on helpompi puhua vaikeista asioista videopuheluilla kuin kasvotusten”, Häkkinen sanoo.
Hänen näppituntumansa mukaan videomahdollisuus auttaa myös siihen nuorisopsykiatriassa yleiseen vaivaan, että nuori jättää tulematta vastaanotolle.
”Kaikille etäyhteys ei sovi, mutta tämä vaihtoehto on hyvä olla tarjolla.”
Etäpalvelut auttavat myös työntekijöitä, koska esimerkiksi hoitaja voi konsultoida lääkäriä joustavammin kotikäynneillä. Häkkinen kertoo henkilökunnan yllättyneen myönteisesti siitä, miten helppoa videovastaanoton pitäminen oli.
”Etäyhteyden avulla nuorten saama hoito parani, koska vastaanotolle pääsi joustavammin. Tästä on tulevaisuudessa paljon hyötyä”, Häkkinen sanoo.
Psykoterapeutin valinta vie Jan-Henry Stenbergin mukaan tolkuttoman paljon aikaa mielenterveyskuntoutuksessa niin nuorilla kuin aikuisillakin.
Hakija joutuu selailemaan terapeutteja eri yhdistysten sivuilta ja soittelemaan moneen paikkaan, jotta saisi tietää, kenellä on vapaita aikoja. Siksi Hus alkoi nyt tehdä yhteistyötä Minduu-yrityksen kanssa ja siirsi kaikki terapeuttinsa pilvipalveluun. Jos potilas saa terapiansa ostopalveluna, hänet ohjataan Husin omalle Minduu-sivulle.
Minduun perussivusto auttaa ihmisiä, jotka etsivät psykoterapeuttia omakustanteiseen tai Kela-tuettuun terapiaan. Psykoterapeutin hakukriteereiksi voi laittaa terapiasuuntauksen, koulutuksen, sijainnin ja vaikka sukupuolen. Sivustolla myös selitetään eri terapiasuuntausten periaatteet.
”Nyt alamme seurata myös ostettujen terapiapalveluiden laatua. Suomessa laatua ei ole aiemmin tutkittu”, Stenberg sanoo.
http://www.hs.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *