Muistin harjoittamiseen riittävät jo pienetkin teot. Arkisia rutiinejaan voi muuttaa, edes vähän, tai taskulaskimen sijasta voi laskea ostosten hinnan päässä. Yhtä tärkeää kuin aivojen monipuolinen käyttäminen on niiden lepo.
Kertotaulut, yhteen- ja vähennyslaskut, ristisanatehtävät… Ainakin niiden avulla voi antaa tekemistä muistilleen.
– Laittaa kädet pöydälle ja alkaa toisella kädellä tehdä kuin jauhoista ympyrää, mihin on helppo aloittaa leipominen. Sitten toisella kädellä alkaa taputtaa (pöydän pintaa). Jos pystyy tekemään yhtä aikaa niin hyvä, opastaa Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen aluejohtaja Minna Huhtamäki-Kuoppala treenaamaan muistia.
– Ja sitten vaihtaa käsien tehtäviä.
Huhtamäki-Kuoppalan mukaan oman muistinsa puolesta voi tehdä monia asioita. Aivoja voi huoltaa esimerkiksi ravinnolla ja liikunnalla ja suojata vaikka käyttämällä pyöräilykypärää.
– Pitää huolta omasta kunnostaan, huolehtii sokeriaineenvaiihdunnastaan, kolesterolista ja verenpaineesta eli yleensä itsestään esimerkiksi liikunnalla ja ravinnolla. Myös mielenterveydestään — jos kokee unettomuutta tai mielialan mataluutta, hakeutuu tutkimuksiin ja hoitoihin. Nukkuu hyvin, Huuhtamäki-Kuoppala neuvoo.
– Käyttää aivojaan monipuolisesti ja muistaa toisaalta myös levon.
Pieniä, tärkeitä asioita
Muistin ja aivojen hyvinvoinnille on tärkeätä sekä niiden käyttäminen että lepuuttaminen.
– On tärkeätä, että päivä rytmittyy niin, että on sekä intensiivisempää aikaa, mutta myös aikaa levätä, sanoo Kirsti Kuusterä Muistiliitosta.
Tiivistahtisenkin työpäivän voi pyrkiä katkaisemaan pienillä toimilla niin, että syntyy pieniä levon hetkiä.
– Juo vettä, käy vessassa, keittää kahvit. Tai voi nostaa jalat pöydälle ja katsella hetken ikkunasta ulos, vaikka kuunnella samalla joku kappale, Minna Huhtamäki-Kuoppala opastaa.
– Voi tehdä itselleen listan, jossa miettii, minkä asian tekee ensin ja minkä sitten. Ja esimerkiksi sen, tekeekä jonkun asian ensin loppuun ja sitten vasta siirtyy seuraavaan.
Kaiken kaikkiaan, kyse on naisten mielestä jo pienistäkin arjen asioista. Hampaiden pesusta tai työmatkareitin vaihtamisesta.
– Aina se, että vaihtaa rutiineja ja tekee arkisetkin asiat eri tavalla kuin on tottunut, pienetkin asiat, ravistelee, Kuusterä toteaa.