Onni-Pekka riisti henkensä 25-vuotiaana ja Tarja-äiti aikoi tehdä samoin.

Oman pojan itsemurha ajoi Tarja Huumosen synkkyyteen. Seuraukset meinasivat olla kohtalokkaat, mutta Tarja jäi eloon.

Tarja kertoo oman tarinansa kolmannen tuotantokauden jaksoin tänään jatkuvassa Trauma-sarjassa. Tarjan poika, Onni-Pekka, kuoli 25-vuotiaana vuonna 2017. Jälkeen jäi vain lumeen kirjoitettu viesti: «Heippa».

Myös Tarja alkoi suunnitella oman viimeisen viestinsä sisältöä.

– Suunnittelin sen, että miten kuolen ja minkä viestin laitan Jannelle, kun hän lähtee töihin, Tarja viittaa aviomieheensä ja Onni-Pekan isään.

Jo hakiessaan lapsensa tavaroita Oulusta synkät ajatukset valtasivat Tarjan mielen. Hän ajoi perheen toista autoa.

– Aina, kun rekka tuli vastaan, ajattelin, että yksi pieni ranneliike. Ajan seuraavaa rekkaa päin, niin tämä kaikki on ohi.

Tarja kuitenkin pysyi omalla kaistallaan. Ajatus kuolemisesta ei silti jättänyt rauhaan. Niin vaikealta, miltei mahdottomalta, oman elämän jatkaminen tuntui.

– Ajattelin, että haluan kuolla sinä päivänä, kun Onni-Pekan kuolemasta tulee yhdeksän kuukautta, Tarja muistelee tv:ssä.

Kun määräaika päättyi, Tarja ei ollut luopunut ajatuksestaan. Kävi kuitenkin niin, että Onni-Pekan pikkuveli sattui ilmoittamaan olevansa tulossa käymään juuri samana päivänä. Silloin äidin mieli muuttui: hän koki saaneensa viestin Onni-Pekalta.

– Ei se Onni-Pekka haluakaan minua vielä sinne luokseen. Se laittoi Akun asialle, Tarja sanoo ohjelmassa.

Jere Tiihonen jatkaa sarjan vähäeleisenä juontajana. YLE

Vaikeaa aihepiiriä käsittelevä sarja on tehty, koska tekijät toivovat omien sanojensa mukaan Papageno-efektiä. Mozartin Taikahuilu-oopperassa Papageno luopui itsemurha-aikeistaan puhuttuaan murheistaan muiden kanssa. Onni-Pekan lähipiirissäkin puhuminen on auttanut. Siitä kertoo hänen kaverinsa Teemu.

Tarjan selviytymiskeinoksi muodostui kirjoittaminen. Hän kirjoitti omista tunteistaan kirjoittamasta päästyään. Ystävän kehotuksesta Tarja teki kirjan, joka julkaistiin Onni-Pekan syntymäpäivänä. Silloin pimeys hellitti, kirjaimellisestikin, kun aurinko nousi kauniisti helmikuisena päivänä.

– Me menimme Onni-Pekan kanssa pimeyden läpi. Ja sitten tuli valo.

Sarjassa muistutetaan, että hädän hetkellä on hyvä jutella mieltä painavasta asiasta jonkun kanssa. Esimerkiksi Kriisipuhelin päivystää jatkuvasti numerossa 09 2525 0111.

Trauma – itsemurhan jäljet tänään TV1:llä kello 20.00. Katso kaikki TV-ohjelmat ja lähetysajat Telkun TV-oppaasta.

LUE MYÖS

Hae tarvittaessa apua

Puhelin

Mieli ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä: 09 2525 0111. Kriisipuhelin päivystää joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa suomen kielellä. Ruotsinkielinen linja, kristelefon, numerossa 09 2525 0112. Päivystys ma ja ke klo 16–20 sekä ti, to ja pe klo 9–13. Englanniksi Crisis Help line, 09 2525 0116 ma ja ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21, to klo 10–15 ja pe 9–13.

Lapsille ja nuorille on avoinna myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin suomeksi: 116 111. Lasten ja nuorten puhelin päivystää ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen, eikä se näy puhelinlaskussa. Ruotsiksi: 0800 96 116 ma–ke klo 14–17 ja to klo 17–20.

Helsinki Mission yli 60-vuotiaille tarkoitettu Aamukorva-puhelinpalvelu päivystää joka aamu klo 6–8 numerossa 09 2312 0210.

Verkko

Verkkokriisikeskus Tukinetissä toimii reaaliaikainen Solmussa-chat ma–to klo 15–19. Nuorille tukea tarjoaa Sekasin-chat arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

Tukinetin kautta on myös mahdollista saada pidempää, jopa puolen vuoden verkkokeskustelutukea.

Lisäksi verkossa päivystää muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten chat joka päivä klo 17–20.

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille: https://surunauha.net

Lisää ohjeita avun piiriin löydät täältä.

https://www.iltalehti.fi/

https://www.iltalehti.fi/

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *