kuntoutuspsykoterapia voi maksaa jopa satoja euroja kuukaudessa.
Kelan antama tuki psykoterapiaan on 57,6 euroa kerralta. Se tarkoittaa, että psykoterapiassa kävijälle jää itselleen maksettavaksi 20–50 euroa omavastuuna kerralta. Summa riippuu palveluntarjoajan hinnoittelusta.
Vaikka psykoterapiaan on mahdollisuus saada Kelan tukea, ei kaikilla ole silti varaa siihen osallistua tarpeesta huolimatta.
– Tiukkaa se tekee pienituloiselle. Osalla on se tilanne, että terapiaan meneminen kaatuu taloudelliseen tilanteeseen, vaikka tarve ja halu siihen olisi, sanoo Mielenterveyden keskusliiton sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä MTV Uutisten Masennusmyytit -sarjassa.
Psykoterapiassa käydään tavallisimmin noin kerran viikossa, mikä kustantaa omavastuina keskimäärin 80–200 euroa kuukaudessa.
Psykoterapiaan osallistuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 2011 lähtien. Viime vuonna Kelan kuntoutuspsykoterapian saajia oli yli 62 000.
Tästä syystä hyvätuloinen voi päästä psykoterapiaan nopeammin – katso video!
Hyvätuloisuus näkyy kuntoutuspsykoterapian saajissa.
– Suurin osa on korkeasti koulutettuja, työssäkäyviä naisia, Mettälä lisää.
Hyvätuloinen voi päästä hoitoon nopeammin
Yksi kuntoutuspsykoterapiaan pääsyyn jarruttavista tekijöistä ovat terveydenhuollon pitkät jonot. Mettälä arvioi, että parempi tuloinen voi nopeuttaa hoitoon pääsyä käyttämällä yksityistä terveydenhuoltoa.
– Jos on niin hyvä tilanne, että pystyy maksamaan itse terapian, eikä tarvitse Kelan psykoterapiapäätöstä, seh helpottaa terapiaan pääsyä, Mettälä sanoo.
Itse kokonaan maksavalle psykoterapia maksaa arviolta 70–110 euroa kerralta.
Jotta voi päästä Kelan kuntoutuspsykoterapiaan, tarvitaan psykiatrin tekemä B-lausunto. Sillä tarkoitetaan lääkärin tekemää selvitystä potilaan sairaudesta ja sen hoidosta, toimintakyvystä ja kuntoutuksen tarpeesta.
B-lausuntoa varten täytyy käydä psykiatrin tai lääkärin vastaanotolla yleensä 1–3 kertaa. Eri yksityislääkäriasemien hinnastojen mukaan psykiatrin vastaanotto voi maksaa 104–270 euroa.
Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?
Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin.
Sarjan viimeisessä jaksossa Salla Tuovila kertoo, miten mielenterveys sotki hänen raha-asiansa ja vei lopulta luottotiedot. Jaksossa myös sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä kertoo, miten taloudellinen tilanne vaikuttaa mielenterveyshoitoon. Katso kaikki jaksot MTV Katsomosta.