Опубликовано Оставить комментарий

Huono pomo aiheuttaa myös masennusta.

Parikymmentä vuotta eri työpaikoissa erilaisten pomojen vaikutuspiirissä on opettanut yhden asian. Kun esimiehellä on terve itsetunto, koko työyhteisö voi hyvin.
Mikään ei nakerra alaisen mieltä niin kuin pomo, joka käyttää kaiken tarmonsa nostaakseen itseään ja painaakseen muita. Pomo, joka peittelee omia puutteitaan vähättelemällä alaisten saavutuksia.
Sellaisia esimiehiä työelämässä kuitenkin porskuttaa, vaikka kyse on suomalaisten mielenterveydestä. Ei ole epätavallista, että huono pomo aiheuttaa paitsi jatkuvaa ketutusta myös masennusta.
Jokaiselle esimiestehtävään valittavalle pitäisi säätää soveltuvuustesti pakolliseksi. Koulutus, edes yksi kurssipäivä, voisi auttaa avaamaan pomon silmät huomaamaan, että hetkinen: kun alaiset voivat hyvin eli innostuvat ja onnistuvat, näytät itsekin paremmalta.
On myös sellaisia esimiehiä, jotka eivät huomaa tai osaa ajatella olevansa esimiehiä. Pomohomma kun ei ole vain sitä, että paiskitaan porukalla töitä ja ollaan yksi muiden joukossa. Esimiehen pitää tarvittaessa ottaa paikkansa, puuttua epäkohtiin, näyttää suunta ja pitää huoli siitä, että alaisilla on edellytykset tehdä työnsä hyvin ja onnistua.
Työssä onnistuminen on hieno tunne. Esimiehelle tuo tunne voi olla moninkertainen silloin, kun on päässyt vaikuttamaan siihen, että porukka ylittää itsensä ja loistaa.
Viisas pomo on ylpeä siitä, että alaiset osaavat monta asiaa paremmin kuin hän itse. Niin onnistumisia tulee koko työyhteisölle.
Työhyvinvoinnin ja johtamisen professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopistosta muistuttaa, että juuri esimiehillä on mahdollisuus luoda ilmapiiri, jossa korostetaan työntekijöiden tähtihetkiä. «Hyvä siirtyy esimiehiltä eteenpäin. Tutkimustenkin mukaan ne työntekijät, joilla on hyvä mieli, ovat sitkeämpiä ja terveempiä.» (HS 28. 5.)
Kunhan esimiehillä vain olisi aikaa luoda kannustavaa ilmapiiriä. Jo lähes joka toinen korkeakoulutettu kärsii työpaineesta ja kiireestä, kertoo Akavan teettämä tuore tutkimus.
Mitä jos emme enää ehdi tai edes osaa pysähtyä nauttimaan ohikiitävistä onnistumisen hetkistä?
Hei pomo, tässäkin tarvitaan apuasi: pysäytä kiire hetkeksi, kehu ja kiitä. Huomaat loistavasi itsekin.
Mira Mäkelä mira.makela@hs.fi
Kirjoittaja on kotimaantoimituksen esimies.
Linkki — HS

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *