Ajattele negatiivisesti! Viisi tilannetta, jossa siitä on hyötyä.

Aina ei tarvitse kääntää peukkua pystyyn.Kukapa meistä ei olisi kuullut hehkutusta siitä, mihin kaikkeen positiivisen ajattelun avulla päästään? Hyviä uutisia heille, joita hehkutus kyllästyttää. Positiivisuuden voimaa on ruvettu myös kyseenalaistamaan, ja Yhdysvalloissa on hiljattain ilmestynyt kaksikin tutkimukseen perustuvaa kirjaa negatiivisen ajattelun hyvistä puolista: Todd Kashdanin ja Robert Biswas-Dienerin The Upside of Your Dark Side sekä Gabriele Oettigeninkirjoittama Rethinking Positive Thinking. Niiden kirjoittajien mukaan negatiivisuudesta on hyötyä muun muassa näissä tilanteissa:
1. Jos olet liian rento, onnellinen ja haaveileva, et välttämättä saa asioita tehtyä. Unelmoiminen ei ole tekemistä: onnellinen asenne voi syödä motivaatiota tarttua toimeen ja tehdä suunnitelmia.
2. Kärttyisät ihmiset huomaavat helpommin tärkeitä yksityiskohtia. Ahdistuksen ja epäluuloisuuden kaltaiset kielteiset tunteet auttavat kohdistamaan huomiota ja keskittämään sitä merkityksekkäisiin yksityiskohtiin.
3. Lievästi masentuneet ihmiset tulkitsevat tutkimusten mukaan toisten ilmeitä muita paremmin. He ovat erityisen herkkiä havaitsemaan teeskentelyn ja valheelliset vakuuttelut. Onnellisia ihmisiä voi siis olla helpompi huijata.
4. Kielteiset tunteet voivat lisätä työtehoa. Pieni määrä negatiivisuutta työpaikka voi olla ihan paikallaan: ihmiset eivät ole sen vuoksi taipuvaisia myötäilemään toistensa mielipiteitä liian pikaisesti, ja keskittyvät sen sijaan etsimään oikeita ratkaisuja.
5. Pessimismi voi ollakin suotuisa ajattelumalli. Jos tärkeää projektia tehdessään miettii aina huonointa mahdollisinta tilannetta, voi tämä auttaa keksimään ratkaisuja sen välttämiseksi. Näin pessimisti voikin suoriutua tehtävästä muita paremmin.
Lähde: Psychology Today

MARIANNE ZITTING

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *