Опубликовано Оставить комментарий

Yhdeksän tapaa lohduttaa masentunutta.

anteliassydanMasentunutta on turha patistaa ottamaan itseään niskasta kiinni. Riittää, että istuu hiljaa vieressä. Miten muuten voi lohduttaa?

  1. Älä vähättele. Muista, että masennus ei ole mielen heikkoutta, vaan sairaus. Älä sekoita sitä surun tai alakulon tunteeseen. Masentunut on jo valmiiksi täynnä syyllisyyttä, häpeää ja arvottomuuden tunnetta. Tee kaikkesi, ettet lisää noita tunteita.
  2. Pysy vieressä. Tärkeintä on, ettet pakene. Istu vieressä, kun läheisesi itkee. Pidä häntä kädestä. Älä yritä keksiä syvällisiä elämänohjeita. Reippaat sanasi eivät nosta masentunutta, mutta hiljainen hyväksyntäsi voi auttaa häntä pysymään pinnalla.
  3. Muistuta: «Et ole yksin.» Masentuneesta voi tuntua siltä, kuin hän harhailisi yksin pimeässä, loputtomassa tunnelissa. Muistuta siitä, että aiot pysyä hänen rinnallaan. Sano hänelle: «Sinä ja minä päihitämme tämän yhdessä. Sinä selviät. Et joudu käymään tätä läpi yksin.»
  4. Rohkaise hakeutumaan hoitoon. Masentunut ei välttämättä ymmärrä olevansa masentunut, tai hän voi olla muuten vain liian voimaton hakeakseen ammattilaisten apua. Ota asia puheeksi. Tarjoudu varaamaan lääkäriaika tai saattamaan terapeutin vastaanotolle.
  5. Älä patista ryhdistäytymään. Turhin ohje, jonka masentuneelle voit antaa, on: «Ota itseäsi niskasta kiinni.» Masentunut ei pysty ottamaan itseään kiinni yhtään mistään, ei varsinkaan niskasta. Sinun on turha myöskään lohduttaa: «Elämässäsihän on paljon hyvää! Keskity siihen!» Vaikka tarkoitat hyvää, nuo ohjeet lisäävät masentuneen syyllisyyden tunnetta ja saavat hänet käpertymään entistä tiukemmin itseensä. Masennus on sairaus, jonka oireisiin kuuluu se, ettei ihminen näe elämässään valoa eikä vaihtoehtoja. Yritä hyväksyä se.
  6. Älä väitä, että tiedät miltä tuntuu. Jos et ole sairastanut masennusta, et tiedä miltä se tuntuu. Älä siis väitä tietäväsi. Jos vertaat vakavaa masennusta esimerkiksi suruun, jota tunsit kun erosit poikaystävästäsi, sekoitat termit. Silloin empatiasi voi tuntua vähättelyltä. Enemmän apua voi olla siitä, että ehdotat: «Lähdetäänkö kävelylle?»
  7. Muistuta: «Masennus ei ole sinun vikasi.» Masentunut syyttää usein itseään. Hän uskoo tehneensä jotain väärin ja pitää itseään muita heikompana. Sano hänelle: «Sinä et valinnut sairauttasi. Tämä ei ole sinun syysi.» Usko se itsekin. Masentuneen tukeminen voi olla turhauttavaa ja raskasta. Kun ymmärrät, että masennus on oikea sairaus, jaksat itsekin paremmin.
  8. Kysy: «Mitä ajattelet?» Kysy rohkeasti, mitä läheisesi ajattelee. Älä pelkää, että kysymyksesi saisi hänet synkistymään entisestään. Jos hänen päässään on itsetuhoisia ajatuksia, ne ovat siellä, kysyit niistä tai et. Kysymällä voit vain parantaa tilannetta. Suora keskustelu saattaa auttaa läheistäsi hakeutumaan hoitoon tai hälventää ainakin häpeän tunnetta.
  9. Pidä huolta itsestäsi. Masentuneen auttaminen voi olla uuvuttavaa sekä psyykkisesti että fyysisesti. Pidä rajasi. Jos et voi itse hyvin, et voi auttaa muitakaan. Huolehdi siitä, että syöt hyvin, nukut tarpeeksi ja pidät hauskaa.

Lähde: Lifehack.org
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *