Kymmenen yksinkertaista asiaa tekee sinut onnellisemmaksi. Niiden teho on todistettu aivomittausten avulla tieteellisesti. Useimpia voit tehdä joka päivä.
Onnellisuutta on tieteen avulla opittu mittaamaan objektiivisesti ja eksaktisti. Funktionaalinen aivokuvaus fmri paljastaa, milloin ihminen tuntee mielihyvää.
Tutkimukset ovat paljastaneet, että ulkoisten olosuhteiden osuus ihmisen onnellisuuteen on pieni. Kun tietyt perustarpeet on täytetty, esimerkiksi lottovoitto lisää onnellisuutta vain hetken ajaksi. Toisaalta myös esimerkiksi vakavan vammautumisen jälkeen tilanne palautuu nopeasti entiselleen.
Onnellisuuden ylläpitäminen on siis jatkuva prosessi. On tehtävä asioita, joista saa hyvän mielen. Social Consciousness -verkkolehden mukaan nämä asiat eivät ole kovin kummallisia. Tässä kymmenen vihjettä:
1. Harrasta liikuntaa.
Liikunta rentouttaa, lisää henkistä suorituskykyä ja parantaa kehonkuvaa silloinkin, kun tuloksena ei ole painon pudotus. Tuloksia saadakseen ei tarvitse rehkiä tuntikaupalla, vaan jo muutama minuutti päivässä voi riittää, kuten äskettäin lehdissä esitelty seitsemän minuutin treeniohjelma osoittaa.
Liikunta torjuu masennusta. Shawn Achor siteeraa kirjassaan The Happiness Advantage tutkimusta, jossa oli mukana kolme masennuspotilaiden ryhmää. Yhtä hoidettiin lääkkeillä, toista liikunnalla, kolmatta liikunann jä lääkkeiden yhdistelmällä. Kaikki kolme menetelmää auttoivat potilaita.
Kun ryhmät testattiin uudelleen puolen vuoden kuluttua, lääkkeillä hoidetun ryhmän jäsenistä 38 prosenttia oli masentunut uudelleen. Lääkkeiden ja liikunnan yhdistelmällä hoidetuista masentui uudelleen 31 prosenttia, mutta pelkällä liikunnalla hoidetuista masentui uudelleen vain 9 prosenttia.
Ihmisen ei tarvitse olla masentunut hyötyäkseen liikunnasta henkisesti. Liikunta vapauttaa onnellisuutta lisääviä proteiineja ja endorfiineja aivoissa. Tämä on todettavissa myös aivokuvauksen avulla.
2. Nuku riittävästi.
Uni vähentää ihmisen herkkyyttä negatiivisille tunteille ja parantaa keskittymiskykyä ja tuottavuutta.
Po Bronson ja Ashley Merryman selittävät kirjassaan NurtureShock, että aivojen mantelitumake käsittelee negatiiviset ärsykkeet, hippokampus eli aivokurkiainen taas positiiviset ja neutraalit muistot. Unenpuute iskee hippokampukseen enemmän kuin mantelitumakkeeseen. Unen puutteesta kärsivät ihmiset muistavat ikävät asiat paremmin kuin mukavat.
Tämä näkyy unenpuutteesta kärsivillä opiskelijoilla tehdyssä kokeessa, jossa opeteltiin ulkoa sanalistoja. Väsyneet opiskelijat muistivat 81 prosenttia ikävistä sanoista kuten syöpä, mutta vain 31 prosenttia positiivisista tai neutraaleista sanoista kutehn auringonpaiste tai kori.
The BPS Research Digest kertoo tutkimuksesta, jossa ihmiset tunnistivat kasvonilmeitä. Mitä väsyneempiä he olivat, sen herkemmin he tunnistivat valokuvien kasvonilmeistä negatiivisia tunteita kuten vihaa ja pelkoa.Nukuttuaan päivätorkut he herkistyivät tunnistamaan useammin myös positiivisia ilmeitä.
3. Muuta lähemmäs työpaikkaa.
Työmatkalla on yllättävän suuri vaikutus onnellisuuteen. Ihminen on työmatkalla kahdesti päivässä ja viitenä päivänä viikossa. The Art of Manliness korostaa, että pitkään työmatkaan ei totu eivätkä mukavampi työ tai isompi talo kompensoi pidemmän työmatkan kiroja. Työmatkan kirona on ruuhka, joka harvoin toistuu samanlaisena: joskus liikenne kulkee, joskus ei.
4. Vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa.
Kuolinvuoteellaan ihmiset katuvat yleensä eniten sitä, että löivät perhettään ja ystäviään laimin. Sosiaaliset suhteet tekevät onnelliseksi. Tämä pätee sekä niihin, jotka viihtyvät parhaiten muiden seurassa että niihin, jotka viihtyvät myös yksin. Harvard-yliopiston onnellisuustutkija Daniel Gilbertin mukaan melkein kaikki asiat, joita haluamme tullaksemme onnellisiksi, ovat itse asiassa keinoja saada lisää perhettä ja ystäviä.
72 vuotta kestänyttä Grant Study -tutkimusta johtava George Vaillant toteaa vetäneensä 268:ää miestä koskevasta tutkimuksesta johtopäätöksen: vain ihmissuhteilla on merkitystä elämässä. Ihmissuhteiden määrä 47-vuotiaana ennustaa loppuelämän kulkua paremmin kuin mikään muu muuttuja. Erityisen tärkeitä ovat hyvät sisarussuhteet. 93 prosentilla hyvinvoivista 65-vuotiaista on ollut läheinen sisar tai veli.
Suurin hyöty sosiaalisista suhteista tulee auttamalla toisia. Terman-tutkimuksen mukaan ne, jotka auttavat, neuvovat ja huolehtivat ystävistään ja naapureistaan, elävät pisimpään ja pysyvät kauan terveinä.
5. Mene ulos.
Onnellisuus on suurimmillaan 13,9 asteen lämpötilassa, Shawn Achor väittää. Jo 20 minuuttia ulkoilua hyvällä säällä parantaa mielialaa ja muistia.
Brittiläisen Sussexin yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että luonnonympäristö teki ihmiset onnellisemmiksi kuin kaupunkiympäristö.
Amerikan meteorologien yhdistys julkaisi vuonna 2011 tutkimuksen, jonka mukaan lämpötila vaikuttaa onnellisuuteen enemmän kuin tuulen nopeus tai kosteus. Onnellisuusmaksimi on 13,9 lämpöasteen kohdalla.
6. Auta muita.
Shawn Achorin mukaan pitää auttaa toisia ihmisiä, koska silloin tulee onnellisemmaksi. Ihanteellinen määrä apua on sata tuntia vuodessa eli kaksi tuntia viikossa.
Achor kertoo 150 ihmisen tutkimuksesta, joka koski heidän äskettäisiä ostoksiaan. Eniten iloa ihmiset saivat sosiaalisista aktiviteeteista kuten konserteista tai syömisestä ulkona. Materian kuten kenkien tai elektroniikan ostaminen onnellistutti vähemmän. Prososiaalinen rahankäyttö eli rahan käyttäminen muiden ihmisten hyväksi paransi onnellisuutta.
The Journal of Happiness Studies kertoo, että myös toisten ihmisten hyväksi koituva ajankäyttö ja vapaaehtoistyö onnellistutti ihmisiä. Tätä on tutkittu muun muassa Saksassa Berliinin muurin sortumisen jälkeen. Yksi Saksojen yhdistymisen varjopuolista oli Itä-Saksassa vallinneen laajan vapaaehtoistyön mureneminen.
7. Hymyile – se lievittää kipua.
Hymyileminen saa meidät tuntemaan olomme paremmaksi, mutta vaikutus vahvistuu, kun hymyä vahvistaa positiivisilla ajatuksilla.
Michiganin osavaltionyliopiston tutkimus asiakaspalvelussa olevista ihmisistä osoitti, että pelkkä teeskennelty hymy ei auta. Jos ihmiset viljelivät myös positiivisia ajatuksia ja esimerkiksi haaveilivat etelänlomasta tai lapsensa menestyksestä, heidän olonsa parani eikä tuottavuus vähentynyt.
PsyBlogblogin mukaan hymy valpastuttaa ja auttaa selviämään älyä vaativista tehtävistä. Hymy lisää mielen joustavuutta ja kykyä ajatella kokonaisvaltaisesti takertumatta yksityiskohtiin.
8. Suunnittele matkaa, mutta älä lähde heti.
Matka tai loma tuo suurinta tyydytystä suunnitteluvaiheessa, kun odotukset ovat korkealla, kertoo Applied Research in Quality of Life. Tutkimuksen mukaan lomanodotus onnellistutti kahdeksan viikkoa. Loman jälkeen useimpien ihmisten onnellisuus vajosi nopeasti perustasolle.
Shawn Achor puuttuu tähänkin. Hän on löytänyt tutkimuksen, jonka mukaan ihmisten endorfiinitaso nousi 27 prosentilla, kun he vain ajattelivat katselevansa suosikkielokuvaansa.
jos lähiaikoina ei ole tilaisuutta lomailla, Shawn Anchor käskee tekemään jonkin merkinnän kalenteriin myöhemmin, kuukauden tai vaikka vuoden päähän. Silloin voi tarpeen vaatiessa muistuttaa itseään edessä olevasta hauskuudesta.
9. Meditoi – johdota aivosi uudelleen onnellisiksi.
Meditoinnin on monessa yhteydessä todettu parantavan keskittymiskykyä, rauhoittavan ja tekevän ihmisen onnellisemmaksi.
Massachusettsin General Hospital-sairaala teki aiheesta tutkimuksen. 16 henkilön aivot kuvannettiin ennen ja jälkeen kahdeksanviikkoisen mindfulness-meditaatiokurssin. Tutkimus on julkaistu Psychiatry Research -lehden tammikuun numerossa. Kuvien mukaan meditaatio kasvatti niitä aivojen osia, jotka hallitsevat myötätuntoa ja tietoisuutta, ja kutisti stressiin liittyviä aivoalueita.
Meditoinnin on väitetty olevan tehokkain yksittäinen tapa lisätä onnellisuutta. Säännöllinen meditointi jopa muuttaa aivojen rakennetta pysyvästi luomalla neuronien välille uusia yhteyksiä, jotka tekevät ihmisestä onnellisemman.
10. Ole kiitollinen.
Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään. Kannattaa vaikkapa kirjoittaa muistiin asiat, joista voi olla kiitollinen. Hyviä asioita kannattaa jakaa puolison ja ystävien kanssa ja kiittää, kun saa toisilta apua.
The Journal of Happiness studies julkaisi tutkimuksen, jossa 219 ihmistä kirjoitti kolmen viikon aikana kolme kiitoskirjettä. Kirjeiden kirjoittaminen lisäsi heidän onnellisuuttaan ja vähensi masennusoireita.
Viimeiseksi Social Consciousness väittää, että vanheneminen tekee onnellisemmaksi. Useimpien ihmisten onnellisuustaso kasvaa keski-iän jälkeen. Tutkijat väittelevät siitä, miksi näin tapahtuu. Vanhemmat ihmiset muistavat paremmin onnelliset kasvot ja onnelliset tilanteet. He hakeutuvat mielialaansa parantaviin tilanteisiin luonnostaan, välttävät ikävää seuraa ja osaavat luopua tavoitteista, jotka eivät näytä toteutuvan.
Lähtö — Tekniikka ja talous