Korkein taakkasiirtymän riski on Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleiden isien lapsilla.
Maahanmuuttajaisien Suomessa syntyneillä lapsilla on korkeampi riski saada traumaperäisen stressihäiriön diagnoosi, kuin kahden suomalaisvanhemman lapsella, kertoo Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimus.
Sukupolvelta toiselle siirtyvästä traumasta tiedetään vähän ja asiasta tarvitaan tutkijoiden mukaan lisää tietoa.
– Tutkimus osoitti, että traumaperäisen stressihäiriön periytymisriski Suomessa syntyneelle lapselle oli lähes kaksinkertainen silloin, kun lapsi oli syntynyt alle viiden vuoden kuluessa isän muutosta, kertoo artikkelin pääkirjoittaja, tutkija Sanju Silwal lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta Turun yliopiston tiedotteessa.
Korkein taakkasiirtymän riski on tutkimuksen mukaan Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleiden isien lapsilla.
Tulos liittyy tutkijoiden mukaan siihen, että näiltä alueilta tulevat maahanmuuttajat tulevat Suomeen usein pakolaisina. Tutkijoiden mukaan lähtömaan tapahtumien jälkeen koko muuttoprosessi voi olla vanhemmille traumaattinen kokemus.
Tutkimuksen tuloksista ei ole eroteltavissa, ketkä maahanmuuttajista olivat pakolaisia.
Traumaperäinen stressihäiriö (PTSD) voi ilmetä traumatisoiville tapahtumille altistumisen seurauksena. Häiriöön liittyviä oireita ovat esimerkiksi häiriön aiheuttaneiden tapahtumien toistuva kuviteltu uudelleen kokeminen, traumasta muistuttavien ärsykkeiden välttely, ajatteluun, muistiin, oppimiseen ja mielialoihin liittyvät ongelmat sekä ahdistuksen aiheuttama kohonnut vireystila.
Tulokset helpottavat varhaista puuttumista
Silwalin mukaan tulokset ovat merkittäviä sekä tutkimuksen että maahanmuuttajien parissa työskentelevien kannalta.
Terveydenhuollossa ja koulussa tulisi hänen mukaansa kiinnittää enemmän huomiota lasten kulttuuriseen taustaan ja esimerkiksi käytösongelmiin, joiden taustalla voi mahdollisesti olla traumakokemuksia.
– Maahanmuuttajaväestön kasvun myötä toisen sukupolven traumaperäisen stressihäiriön tutkimus tulee Suomessa yhä tärkeämmäksi, Silwali kertoo tiedotteessa.
Hoitamattomana trauma voi lisätä muiden psyykkisten häiriöiden riskiä ja johtaa moniin kroonisiin sairauksiin, kuten masennukseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.
Valtakunnallisessa, rekisteritietoihin perustuvassa tutkimuksessa olivat mukana kaikki Suomessa syntyneet, PTSD-diagnoosin vuosina 1987–2012 saaneet 3 639 lasta.