Koronapassi ja rokotukset repivät rikki ihmissuhteita.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.Rokotukset ja koronapassi nostattavat myrskyisiä keskusteluja monessa perheessä ja kaveripiirissä. Pandemian pitkittyminen ahdistaa muutenkin. Psykoterapeutti kehottaa muistamaan hyvät asiat.

Suhtautuminen rokotteisiin ja korona-passiin jakaa tällä hetkellä voimakkaasti ihmisiä eri leireihin. Hattulalainen psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä on surullinen siitä, että korona saattaa aiheuttaa hyvinkin kiivaita mielipide-eroja jopa perheen sisällä.

Monessa perheessä joudutaan pohtimaan, miten perheen dynamiikkaan vaikuttaa, jos muut ovat ottaneet rokotteet, mutta yksi perheenjäsen ei suostu rokotukseen. Miten tilanteesta päästään eteenpäin? Entä miten käy ystävyyden, jos harrastusporukassa yksi altistuu ja sen jälkeen aletaan joukolla etsimään syyllistä?

Syyllistäminen ei ole ratkaisu. Psykoterapeutti kehottaa mielipide-eroista huolimatta pitämään yllä keskusteluyhteyttä ja pohtimaan ennen kaikkea omaa sekä muiden turvallisuutta.

– Pitäisi muistaa, että jokaisella on vastuu erityisesti omasta itsestään. Katsottaisiin asioita terveyden kannalta, eli niin sanotusti mennään terveys edellä.

Psykoterapeutti Pia Yli-Pirilän mielestä kannattaa tasaisin väliajoin muistuttaa itselle, mitkä asiat ovat ihan normaaleja. Kuva: Kati Turtola / Yle

Pandemiatilanteen pitkittyminen ahdistaa

Korona-aika on saanut meidät tarkkailemaan itseämme alituiseen. Jokainen nenän niiskaus voi olla merkki taudista. Päänsärky aiheuttaa huolen siitä, että kantaa virusta, jonka on voinut tietämättään myös tartuttaa läheisiin. Stressitasot ovat jatkuvasti korkealla.

Psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä on huomannut, että esimerkiksi kurkun selvitys teatterikatsomossa pannaan nykyään isosti merkille.

– Kaikki kääntyvät katsomaan, kun joku aivastaa tai yskäisee. On psykologinenkin juttu, että kun pelkää yskimistä, niin juuri silloin alkaa yskittää.

Mies katsoo kameraan ja hymyilee.

Yli-Pirilä kehottaa muistuttamaan itseä siitä, että erityisesti syksyllä nenä vuotaa välillä, se on normaalia. Ja joskus aivastuttaa tai yskittää.

– Ei ajatella aina heti ensimmäisenä, että nyt minulla on korona ja tartutan pian muita.

Marraskuussa myös valon vähyys vetää väkisinkin monen mielen matalaksi.

– Jos ihmisellä on herkkyyttä alavireisyyteen, tämä pimeys ja synkkyys lisäävät sitä selvästi, sanoo Yli-Pirilä.

Muistuta itseäsi kivoista asioista

Koronan ja marraskuun aiheuttamassa alhossa psykoterapeutti Pia Yli-Pirilä kannustaa tietoisesti pohtimaan oman elämän hyviä asioita.

– Mieti yksi hyvä asia ennen kuin menet nukkumaan. Sellainen, mistä olet saanut iloa itsellesi, vinkkaa Yli-Pirilä.

Terttu Kauppinen Hämeenlinnasta kertoo olevansa vain helpottunut, kun korona-aikana ei ole täytynyt käydä missään. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tehtävä voi toisinaan vaikuttaa vaikealta, mutta pienelläkin positiivisella seikalla saattaa olla merkitystä. On tärkeää, että synkkien ajatusten lisäksi mielessä olisi muutakin ajateltavaa.

– Kannattaa kiinnittää huomiota myönteisiin asioihin, eikä ainoastaan synkkyyteen.

Hän rohkaisee etsimään positiivista mielialaa luonnosta. Syyssateellakin voi ulkoilla, kunhan varusteet ovat kunnossa.

– Itselläni on koira, ja sen kanssa on aina lähdettävä ulos. Tosin meidän koiramme kuvittelee olevansa sokerista, naurahtaa Yli-Pirilä.

https://yle.fi/

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *