Itsemurhayrityksistä 1 000 johtaa vuosittain kuolemaan.

Suomella ei ole kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa, vaikka Suomi on itsemurhatilastojen kärkimaa, kertoo Mielenterveysseura.
Suomalaisista noin 10 000 — 20 000 ihmistä yrittää itsemurhaa vuosittain. Yrityksistä noin tuhat johtaa kuolemaan joka vuosi.
Suomessa tehtävien itsemurhayritysten määrä on kaksinkertainen muihin Pohjoismaihin verrattuna. Lisäksi luku on puolitoistakertainen verrattuna muihin EU-maihin.
Suomen mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeckpitää häpeällisenä sitä, että itsemurhia ei ehkäistä riittävästi Suomessa. Wahlbeck muistuttaa, että itsemurhat aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä, ja ne ovat kansantaloudellisesti kalliita.
— On paljon esimerkkejä siitä, miten itsemurhia ja itsemurhayrityksiä voidaan vähentää. Itsemurhien ehkäisyyn pitäisi suhtautua vähintään yhtä määrätietoisesti kuin liikenneonnettomuuksien torjumiseen, Wahlbeck sanoo.
Mielenterveysseuran mukaan esimerkiksi Skotlannissa tuore kansallinen ohjelma vähensi itsemurhien määrää 19 prosenttia vuodessa.
Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka on aiemmin kehittänyt laaja-alaisen itsemurhien ehkäisyohjelman.

KATRIINA YYPÄNAHO,
STT
Lähde — Iltalehti

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *