Voimaa metsäpolulta.

Ikaalisten kylpylän takana välkkyy Kyrösjärven Hämylänlahti. Kylpylän tuntumassa rantaviivaa seurailee voimapoluksi muuttuva kävelytie.
Voimapolulla kulkeminen virkistää mieltä ja kehoa. Mutkan jälkeen polku nousee ylämäkeen, kohti mäntykangasta. Kirpakassa ilmassa kävely tuntuu hyvältä. Keltaiset opasteet kertovat oikeasta suunnasta.

Luon­to el­vyt­tää

Taulut polun varrella auttavat elpymään stressistä, virittämään aisteja ja lisäämään tietoisuutta omasta olotilasta.
Eräs harjoitus ohjaa: ”Anna maiseman vaikuttaa mielialaasi. Anna ajatustesi virrata vapaasti ja irtautua arjen murheista. Tunnustele kasvia tai kosketa puun kylkeä. Tunne, miten mielialasi kohentuu.”
Metsäluonnon hyvinvointivaikutuksista on tutkimustuloksia 1980-luvulta lähtien. Suomessa keksittiin hyödyntää tuloksia, ja niin syntyi voimapolku. Ensimmäinen avattiin Ikaalisissa vuonna 2010.
Ikaalisten kylpylässä käy paljon ihmisiä, joten polun tallaajia löytyy läheltä. Elpyjä voi valita neljän ja puolen kilometrin mittaisen peruspolun ja jatkaa halutessaan vielä parin kilometrin lisälenkin.

Suo­ma­lai­nen vien­ti­tuo­te

Uusia voimapolkuja on perustettu ainakin Parkanoon, Helsinkiin ja Mikkeliin. Seitsemisen kansallispuistossa Ylöjärvellä voimapolkua rytmittää runot.
Voimapolun ohjetaulut on suunnitellut Tampereen yliopiston psykologian professori Kalevi Korpela. Tauluissa on huomioitu luonnossa vietetty aika sekä muutokset kehossa, mielialassa ja tarkkaavaisuudessa.
Voimapolku syntyi osana Metsäntutkimuslaitoksen eli Metlan ja Tampereen yliopiston Terveyttä metsästä -hanketta. Idea on nyt viety myös Luxemburgiin, Ranskaan ja Ruotsiin.

Lu­pa py­säh­del­lä

− Harjoituksista voi tehdä kaikki tai osan. Ne antavat luvan pysähtyä, Metlan tutkija Eira-Maija Savonen sanoo.
Niinpä. Suorittaminen hiippailee salakavalasti elämään silloinkin, kun saisi vain olla.
Rauhoitan askeleeni. Ei ole pienintäkään kiirettä, vaatimukset saavat unohtua. Mäntymetsä on vaihtunut kuusikoksi. Reitti ylittää autotien ja ohittaa muutaman talon. Yhden pihassa louskuttaa iso koira.
Voimapolku ei vie koskemattomaan luontoon, mutta tarkoitus onkin päästä polulle helposti.

KO­KOA OMAN VOI­MA­POL­KUSI RAS­TIT

Jokainen meistä tunnistaa luonnon elvyttävät vaikutukset. Vaikka virallisia voimapolkuja on vasta muutama, voit luoda ikioman reittisi lähimaastoon. Pysähdy lempipaikoissasi ja keskity tietoiseen läsnäoloon:

  • Rentoudu, havainnoi luontoa ja omaa mielialaa.
  • Keskity maisemaan ja lumoudu siitä. Ole rauhassa.
  • Hengitä muutaman kerran oikein syvään. Tunnustele omaa hengitystä ja pohdi, miten hengität tänään.
  • Mieti, millainen on mielipaikkasi. Etsi sellainen lähistöltä ja pysähdy toviksi.
  • Kuulostele, miltä sinusta tuntuu juuri nyt. Jos kehossasi on jännityksiä tai kireyksiä, havainnoi niitä ja laske niistä irti.
  • Pohdi, mikä elämässäsi on hyvin. Mistä olet kiitollinen? Mikä sinulle antaa voimaa?

Kirjaa tehtävät ennalta vaikka pieneen vihkoon tai puhelimen muistiin. Tartu niihin fiiliksen mukaan.

TUT­KI­MUS­NÄYT­TÖÄ LUON­NON TER­VEYS­VAI­KU­TUK­SIS­TA

  • Luontoympäristö herättää valmiuden havaita myönteisiä tunteita. Koettu terveydentila paranee, ja tyytyväisyys lisääntyy.
  • Jo viiden minuutin oleskelu metsässä vähentää stressihormoni kortisolin määrää veressä. Verenpaine laskee, syke rauhoittuu ja lihasjännitys helpottaa.
  • Kaksikymmentä minuuttia riittää mielialan kohenemiseen. Keskittymiskyvyn paranemiseen tarvitaan 10−55 minuuttia metsässä.
  • Japanilaistutkimuksen mukaan kolme päivää metsässä retkeilleiden veressä oli enemmän syöpäsoluja tuhoavia NK-valkosoluja. Sappikivipotilaat toipuivat nopeammin katsellessaan ikkunasta luontomaisemaa.

Asiantuntijat: psykologian professori Kalevi Korpela, ekopsykologi Kirsi Salonen ja Metlan tutkija Eira-Maija Savonen.
TEKSTI: ANU KYLVÉN
KUVA: SHUTTERSTOCK
Julkaistu Mielenterveys-lehdessä 6/2013

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *