Unettomuus voi romuttaa työkyvyn.

Joka viides suomalainen aikuinen kärsii pitkäaikaisista uniongelmista. Unihäiriöt vaikuttavat työ- ja toimintakykyyn ja johtavat pitkittyessään helposti uupumukseen.
Sairauspoissaoloilla mitattuna unettomuus aiheuttaa jopa 15,6 miljoonan euron vuosikustannukset, arvioi Terveystalon työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki.
Unettomuus on tyypillinen stressioire. Mieli käy ylikierroksilla, jolloin ei pysty kunnolla rauhoittumaan ja uni jää liian kevyeksi. Yleisin unihäiriö on liian aikainen aamuyöllä herääminen, jonka jälkeen unensaanti on vaikeaa. Tekemättömät asiat ja huoli seuraavan päivän jaksamisesta valvottavat.
Unen puute on yhteydessä ainakin sydän- ja verisuonitauteihin, vastustuskyvyn heikkenemiseen, ylipainoon ja diabetekseen. Univaje näkyy nopeasti mielialassa ja kaikessa älyllisessä toiminnassa.
Univaje aiheuttaa helposti negatiivisen noidankehän. Ihminen jättää tekemättä asioita, jotka normaalisti antavat mielihyvää kuten ystävien tapaaminen, liikunta, harrastukset ja seksi.
Unettomuuden hoito on kokonaisuus ja tarkoittaa usein elämäntapojen muuttamista. Lääkäreiden mielestä unta pitäisi arvostaa enemmän ja pitää yllä uni-valverytmiä.
Näyttöjen selailu tai ankara urheilu ei ole juuri ennen nukkumaanmenoa hyväksi. Tietoinen tekeminen palauttaa työstressistä paremmin kuin sohvalla makoilu.
lansi-savo.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *