Опубликовано Оставить комментарий

Oletko ihan loppu? Syynä voi olla emotionaalinen uupumus.

Uupuminen voi olla fyysistä, psyykkistä tai emotionaalista. Oli uupumus mitä tahansa näistä, on syynä useimmiten pitkittynyt stressi ja kuormitus.Kun psyykkiset voimavarat ovat nollissa ja pää tuntuu tyhjältä, kyseessä saattaa olla emotionaalinen uupumus.

Uupumuksesta puhutaan nykyään paljon, eikä syyttä. Suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme burnout iskee jo alle parikymppisillekin. Usein loppuunpalamisen syyksi todetaan yltiömäisen suuri työmäärä ja pitkittynyt stressi, mutta sen sijaan emotionaalista uupumusta on vaikeampi tunnistaa.

Emotionaalisella uupumuksella tarkoitetaan tilaa, jossa ihminen kokee olonsa henkisesti uupuneeksi ja turtuneeksi. USA Todayn haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kaikki ne voimavarat, joita käytämme työstämme, itsestämme ja muista huolehtimiseen, ovat emotionaalisesti uupuneen ihmisen kohdalla loppu.

Olo tuntuu yleisesti ottaen tyhjältä, sosiaalista energiaa ei juuri ole ja jopa rakkauden ja empatian tunteiden näyttäminen voi tuntua raskaalta.

Tunne-elämän uupumuksen syynä voi olla emotionaalisesti kuormittava elämäntilanne tai työ. Healthline -sivuston mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät ovat alttiimpia tunnetason loppuunpalamiselle, sillä heidän työhönsä sisältyy huolenpitoa ja voimakkaasti emotionaalisesti latautuneita tilanteita, jotka voivat käsittelemättöminä käydä henkisesti kuormittaviksi. Myös sairaan läheisen hoitaminen tai lapsen saaminen voivat vetää henkiset voimavarat nollille.

Emotionaalinen loppuunpalaminen ilmenee monin eri tavoin ihmisestä riippuen. Listasimme keskeisimpiä tunnetason kuormittuneisuuteen viittaavia merkkejä.

1. Yliherkkyys

Osalla ihmisistä tunne-elämän uupumus näyttäytyy yliherkkyytenä, jolloin pienetkin asiat voivat laukaista yllättävän vahvoja tunnereaktioita, kuten saada itkemään tai hermostumaan.

2. Täysi apatia

Toinen ääripää on apatia: emotionaalisesti uupunut ihminen on yksinkertaisesti liian väsynyt tuntemaan yhtikäs mitään. Arki sujuu autopilotilla eikä läheisiin ihmisiin tai itselleen tärkeisiin asioihin jaksa käyttää samalla tavalla energiaa kuin yleensä. Myös empatian ja välittämisen osoittaminen lähipiiriä kohtaan voi tuntua raskaalta.

3. Keskittymiskyvyn heikentyminen

Uupuneena fokuksen pitäminen käsillä olevassa tehtävässä huononee ja muisti takkuilee tuon tuosta. Arkisten askareiden tai työtehtävien suorittamisessa kestää tavanomaista kauemmin ja virheitä sattuu enemmän, kun pää tuntuu tyhjältä.

4. Jatkuva väsymys

Tyypillinen loppuunpalamisen oire on jatkuva väsymys, joka ei lähde pois nukkumalla. Kymmenenkin tunnin yöunien jälkeen olo on kuin rekan alle jääneellä.

Osalle pitkät yöunet jäävät vain haaveeksi, sillä monesti uupuneen riesana ovat myös uniongelmat: vaikka väsymys kalvaakin päivittäin, ei nukkumaan mennessä uni meinaa tulla.

5. Merkityksettömyyden tunne ja alhainen motivaatio

Tunne-elämän burnout turruttaa. Asiat, jotka saivat ennen iloiseksi, eivät välttämättä tunnu miltään. Elämästä nauttiminen on hankalampaa, kun itselle mieluisat asiat eivät yhtäkkiä enää motivoi.

Pitkittyneenä emotionaalinen uupumus voi johtaa mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen. Pahimmillaan se voi tehdä jopa työkyvyttömäksi.

Mitä emotionaaliselle uupumukselle voisi oikein tehdä?

  1. Liikuta kehoasi. Liikunta nostaa endorfiini- ja serotoniinitasoja, jotka vaikuttavat keskeisesti myös mielialaan. Jo lyhytkin kävelylenkki voi auttaa herättelemään positiivisia tunteita aivosumun seasta. Tärkeintä on, ettei liikunnasta muodostuisi itselle uutta stressin aihetta tai velvoitetta, vaan sen tulisi tuottaa ennen kaikkea mielihyvää. Lajien kirjo on laaja, joten kokeile siis mitä vain joogasta seinäkiipeilyyn!

  2. Pyri tekemään asioita, jotka tuottavat iloa ja hyvää mieltä. Tartu kiinni niihin pieniin hyvän mielen hetkiin, joita arjessa ilmaantuu. Mikäli tällaiset hetket ovat olleet viime aikoina harvassa, koita muistella, millaiset asiat tapasivat aiemmin saada hymyn huulille, ja pyri nappaamaan niiden kautta jälleen elämänilosta kiinni. Hetket voivat olla mitä tahansa musiikin kuuntelusta lemmikin rapsutteluun – tai miksei vaikkapa rentouttava saunailta. Self-care ja me-time ovat nyt enemmän kuin tervetulleita!

  3. Opettele asettamaan rajoja. Kenenkään ei ole järkevä kantaa jatkuvasti toisten murheita harteillaan. Opettele sanomaan ei kohtuuttomille vaatimuksille tai odotuksille ja pidä kiinni omista rajoistasi. Omia voimavaroja ei ole syytä viedä äärirajoille miellyttääkseen muita tai mukautuakseen ympäristön paineisiin.

Kaikissa tapauksissa itsehoito aina auta. Jos omia voimavaroja on tullut venyttäneeksi liikaa ja liian pitkään, on syytä hakeutua ammattiavun piiriin.

https://www.is.fi/

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *