Опубликовано Оставить комментарий

Nyt loppui stressaaminen! 5 tutkitusti toimivaa keinoa.

Stressi on monille tuttu juttu ajoittain, mutta älä anna ahdistuksen iskeytyä liian lujaa.
Tunnistatko seuraavat oireet: päätä särkee, muisti ja unenlaatu pätkivät, vatsaa vääntää, masentaa sekä on flunssainen olo. Nämä ovat tyypillisiä stressin aiheuttamia oireita. Älä anna stressin viedä fyysistä ja henkistä terveyttäsi, vaan taistele terveellisesti sitä vastaan. Tässä muutama todistettu apukeino, joiden avulla potkaiset stressiaiheuttajat arjestasi pois.

1. Jaa, äläkä vatvo

Stressistä kannattaa puhua läheisten, ystävien tai työtovereiden kanssa. Huolien jakaminen keventää taakkoja, ja keskustelukumppanilla voi olla hyviä vaihtoehtoja ongelmasi ratkaisuun. Tutkimusten mukaan huolien vatvominen voi olla haitallista, koska se altistaa masennukselle ja ahdistukselle sekä voi johtaa liialliseen syömiseen ja juomiseen. Tiesitkö, että huumori vähentää stressiä ja vähentää jännitteitä ihmisten välillä? Älä siis vatvo asioita, vaan irrottaudu ja pidä hauskaa.

2. Kirjaudu ulos ja sammuta

Tutkijat ennustavat, että vuoteen 2015 mennessä tavallinen henkilö viettää noin 16 tuntia päivästään esimerkiksi television, sosiaalisen median ja puhelimen parissa. Kuitenkin tutkijat ovat havainneet, että älypuhelimet lisäävät stressiä ja mitä enemmän ihmiset käyttävät Facebookia, sitä epäonnellisimpia he ovat.
Et välttämättä tiedosta omaa media-käyttäytymistäsi, joten pidä päiväkirjaa tekemisistäsi. Kuinka paljon esimerkiksi katsot televisiota tai selaat sosiaalista mediaa? Päiväkirja voi auttaa sinua ymmärtämään, kuinka usein olet niin sanotusti kytkettynä. Jos huomaat, että elämäsi on digitalisoitunut, niin puhdistaudu hetkeksi irti digi-pyörremyrskystä. Kehosi ja mielesi kiittävät sinua.

3. Tee hyvää

Terveyskirjaston mukaan hyvien tekojen tekeminen poistaa stressiäsi sekä vahvistaa henkistä hyvinvointiasi ja positiivista mielikuvaasi itsestäsi. Valitse päivä, jolloin teet yhden tai useamman uuden hyvän teon toiselle. Vaihtele tekoja kerrasta toiseen ja jatka näin kymmenen viikon ajan.

4. Syö näitä

Tässä muutamia ruokavinkkejä, joita kannattaa kokeilla seuraavan kerran, kun tunnet olosi stressaantuneeksi. Tumma suklaa muun muassa alentaa stressiäsi ja verenpainettasi sekä nostattaa mielialaasi. Kannattaa kuitenkin syödä suklaata, jossa on vähintään 65 prosenttia kaakaota.
Syö myös ruokia, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, eli esimerkiksi avokadoja ja tonnikalaa. Tutkijat suosittelevat, että ihmisen kannattaa syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa, mutta jos et pidä kalasta, lisää ruokavalioosi siemeniä. Myös C-vitamiini voi lievittää stressiäsi. Vitamiinia saat esimerkiksi sitrushedelmistä, paprikasta, tomaatista ja parsakaalista.

5. Nuku ja liiku enemmän
Moni meistä kärsii uniongelmista ajoittain tai säännöllisesti. Liian vähäinen uni alentaa vastustuskykyä sekä lisää sydänongelmia, ahdistusta ja masennusta. Jos nukahtaminen tuottaa sinulle ongelmia, kokeile muutamaa apukeinoa. Aloita sillä, ettet juo iltapäivällä kahvia. Älä myöskään vietä koko iltaasi televisiota katsellen tai puhelintasi selaillen, vaan karkota tietokoneesi, älypuhelimesi ja televisiosi pois iltarutiineistasi. Valmistele huoneesi nukkumaanmenoa varten; ihminen nukkuu paremmin pimeässä, viileässä ja hiljaisessa makuuhuoneessa. Muista, että säännöllinen liikunta lievittää masentuneisuutta, ahdistusta ja auttaa sietämään stressiä.
Lähteet: Terveyskirjasto ja Huffington Post

VIIVI VAARNAVUO
viivi.vaarnavuo@ilmedia.fi
Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *