Näin autat itsetuhoista läheistä.

Oletko joutunut joskus miettimään, miten voisit auttaa läheistäsi, jolla on itsetuhoisia ajatuksia? Nämä neuvot voivat auttaa.

Keskustele

Epäiletkö, että läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia? Kysy asiasta suoraan häneltä, SOS-kriisikeskuksen johtaja Outi Ruishalme neuvooTerve.fi:n artikkelissa.
Mielenterveyden asiantuntijat ovat asiasta yhtä mieltä. Masentuneen ja itsetuhoisen läheisen kanssa kannattaa yrittää keskustella, jotta hän tietää, että tukea löytyy läheltä.
Vaikka läheisesi ei jaksaisikaan kertoa vaivoistaan kovin pitkästi, keskustelusta on aina apua. Hänen kanssaan voi keskustella myös muistakin asioista, kuten vaikkapa omista kuulumisista.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Masentunut ihminen ei usein osaa tunnistaa, milloin olisi syytä hakeutua hoitoon. Jos huomaat, että läheiselläsi on selvästi todella huono tilanne, älä epäröi ottaa hänen puolestaan yhteyttä terveydenhuoltoon.
Vaikka läheisesi ei olisikaan itse pyytänyt päästä hoitoon, ottaa hän varmasti ammattilaisen avun mielellään vastaan.
Itsetuhoiselle henkilölle voidaan antaa esimerkiksi lyhytinterventiohoitoa, jonka teho on todistettu tutkimuksissa. Tässä hoidossa mielenterveyden ammattilaiset keskustelevat henkilön kanssa hänen tilanteestaan välittömästi hoitoon saavuttaessa.

Älä jätä yksin

Kun yrität auttaa masentunutta läheistäsi, hän saattaa torjua apusi ja varsinkin yrityksesi lohduttaa häntä. Tämä johtuu siitä, että vaikeasti masentuneella ihmisellä voi usein olla hyvin vaikea nähdä toivoa tulevaisuudessaan.
Outi Ruishalme muistuttaa, että kaikesta huolimatta läheistä ei pidä jättää yksin. Hän arvostaa tukeasi, vaikka hän ei sitä sairaudestaan huolimatta osaakaan näyttää.
Lähteet:
Terve.fi — Mitä tehdä, jos läheinen miettii itsemurhaa?
Mielenterveysseura — Keskustelutuki vähentää tehokkaasti itsemurhia

KIRJOITTAJA
Tuukka Hyttinen
23-vuotias toimitusharjoittelija Oulusta. Opiskelen viestintää Oulun ammattikorkeakoulussa. Suurin intohimoni on urheilu, jonka parista minut löytää sekä pelikentiltä että television äärestä.
www.terve.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *