Murehditko liikaa? – Nämä tieteellisesti tutkitut keinot auttavat vähentämään stressiä.

PyyhekumiAmerikkalainen uutissivusto Huffington Post listaa yhdeksän keinoa, joiden avulla voi lakata murehtimasta liikaa. Vinkit perustuvat tieteelliseen tutkimusnäyttöön.

1. Varaa itsellesi «murehtimisaikaa»

Sen sijaan, että käyttäisit koko päivän asioiden murehtimiseen, varaa 30 minuuttia päivässä huolehtimiselle. Tuona aikana voit vapaasti miettiä ongelmiasi. Amerikkalaisen Penn State yliopiston tutkijat suosittelevat vuonna 2011 valmistuneessa tutkimuksessaan neljän askeleen ohjelmaa, jonka avulla saa huolet hallintaan. Ensimmäinen askel: tunnista huolenaiheesi. Toinen askel: Keksi sopiva aika ja paikka huolien miettimiselle. Kolmas askel: Jos saat itsesi kiinni pohtimasta huoliasi muina aikoina, yritä tietoisesti kohdistaa ajatuksesi johonkin muuhun. Neljäs askel: Käytä murehtimisaikasi tuottoisasti pohtien ratkaisuja huoliin.

2. Hankkiudu eroon nettiriippuvuudesta

Facebook-päivitysten selailu ei välttämättä ole parasta ajanvietettä psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Brittiläisen Anxiety UK -hyväntekeväisyysjärjestön teettämän tutkimuksen mukaan lähes puolet ihmisistä tuntee olonsa epämukavaksi ja tukalaksi, jos he eivät pääse tarkistamaan sähköpostejaan tai kavereiden kuulumisia Facebookissa. Tutkimuksessa selvisi myös, että yli puolet vastaajista, jotka käyttivät sosiaalista mediaa säännöllisesti, oli huomannut negatiivisia muutoksia käytöksessään. He esimerkiksi vertasivat itseään muihin ja tulivat verkossa aggressiivisemmaksi.

3. Ole tietoisesti läsnä hetkessä

Tietoinen läsnäolo (mindfulness) on ehkä yksi tehokkaimmista keinoista lopettaa turha murehtiminen. Brittiläisen Surreyn yliopiston tekemä kokoomatutkimus osoitti, että murehtimiseen lopettamisessa oli hyötyä hoitomuodoista, joissa osallistujia rohkaistiin muuttamaan ajatustapaansa tietoisen läsnäolon avulla.

4. Hyväksy murheesi – ja siirry eteenpäin

Jos stressaat siitä, että murehdit liikaa, saatat joutua vaaralliseen kierteeseen. Vuonna 2005 tehdyn amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka yrittävät tukahduttaa epämiellyttäviä ajatuksia päätyvät lopulta entistä ahdistuneemmiksi. Sen sijaan niillä, jotka hyväksyvät myös epämiellyttävät ajatuksensa, on vähemmän masennusta ja ahdistusta.

5. Kirjoita huolesi ylös

Huolien purkaminen paperille saattaa auttaa lievittämään stressiä. Vuonna 2011 Chicagon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan omien huolien kirjoittaminen paperille ennen tärkeää koetta, auttaa vähentämään kokeen aiheuttamaa stressiä ja parantaa koetuloksia. Tutkimukseen osallistunut Chicagon yliopiston professori Sian Beilock huomauttaa, että keino voi auttaa myös muista asioista stressaavia ihmisiä.

6. Anna itsesi löysäillä

Kalifornian yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa työskentelevä tohtori Susan M. Love sanoo, että terveellisten elintapojen pilkuntarkka noudattaminen saattaa aiheuttaa turhaa stressiä. Aiheesta kirjankin kirjoittanut Love huomauttaa The New York Timesille, että täydellisyyteen on mahdotonta päästä. Hän kysyykin, onko terveellisiä elintapoja noudattavien ihmisten pyrkimyksenä elää ikuisesti, vai olisiko sen sijaan tärkeämpää elää mahdollisimman pitkään ja pitää elämänlaatu mahdollisimman hyvänä.

7. Keksi käsillesi puuhaa

Keksimällä käsillesi puuhaa ja pitämällä mielesi kiireisenä, voit välttyä murehtimasta traumaattisia kokemuksia, selviää Englannin lääketieteellisen tutkimusneuvoston tekemästä tutkimuksesta.

8. Löydä aikaa meditaatiolle

Meditaatio on ikivanha keino, jonka avulla voi hallita omaa mieltään ja lievittää ahdistusta. Sen teho on todettu jopa aivotutkimuksissa. Aiemmin tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan meditaatio vaikuttaa aivoissa eri alueisiin, jotka muun muassa säätelevät tunnetiloja, ajattelua ja stressiä.

9. Pidä itsesi liikkeellä

Liikunta on tunnetusti hyvä keino vähentää stressiä. Esimerkiksi eläimillä tehdyistä kokeista selviää, että liikunta vaikuttaa serotoniinin eli mielihyvähormonin tasoon aivoissa, kirjoittaa The New York Times. Liikunnan on myös todettu vähentävän stressiä ja ahdistuneisuutta.
Источник — Юле

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *