Masennus lievenee virtuaalihahmon avulla.

Masennukseen voi saada apua virtuaalihahmolta.Virtuaalihoito voi kohentaa masentuneen oloa, esittää brittiläis-espanjalainen tutkijaryhmä.
Terapian tehosta saatiin esimakua, kun Lontoon University Collegen ja Barcelonan yliopiston tutkijat testasivat sitä 15 depressiopotilaalla. Iältään nämä olivat 23–61-vuotiaita.
Koehenkilöt panivat päähänsä virtuaalilasit, joiden avulla he katselivat maailmaa virtuaalihahmon eli avatarin silmin. Kun laseilla kurkkasi peiliin, sieltä näkyi avatar – jonka liikkeet vastasivat tismalleen koehenkilön omia. Tämä sai avatarin kehon tuntumaan omalta.

Kun potilas samaistui aikuisen avatarin hahmoon, häntä opetettiin ilmaisemaan myötätuntoa hätääntyneelle virtuaalipikkulapselle. Tämän itku loppui vähitellen, kun koehenkiö puheli hänelle.
Muutaman minuutin kuluttua koehenkilö siirrettiin virtuaalilapsen saappaisiin, ja hän sai kuulla omia myötätuntoisia sanojaan ja eleitään. Tämä yhteensä kahdeksan minuuttia pitkä näytelmä toistettiin kolmesti viikon välein.
Kun potilaiden oloa kartoitettiin kuukausi myöhemmin, puolet ilmoitti masennusoireidensa vähentyneen.
“Ahdistuksen ja masennuksen kanssa kamppailevat voivat olla liiallisen itsekriittisiä”, selittää tutkimusta johtanut professori Chris Brewintutkimustiedotteessa.
“Tutkimuksessamme potilas osoitti itselleen epäsuorasti myötätuntoa. Tavoite oli koulia häntä myötätuntoisemmiksi ja vähemmän kriittiseksi itseään kohtaan”, Brewin sanoo.
Hänen mukaansa tulos on erittäin lupaava. ”Usea koehenkilömme kertoi, että kokemus muutti heidän reagointiaan todellisessa elämässä.”
Seuraavaksi ryhmä aikoo suorittaa laajemman tutkimuksen, jotta virtuaaliterapian hyötyä voidaan arvioida luotettavasti. Jos se osoittautuu toimivaksi, virtuaaliterapiasta voisi tulla helppo ja edullinen hoitokonsti, tutkijat uskovat.
Tutkimuksen julkaisi British Journal of Psychiatry Open.
hs.fi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *