Liikkumisrajoitukset koskevat ankarimmin yksinasuvia.

Mariam Umor istuu kotisohvallaanLiikkumisrajoitukset pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella astuvat voimaan aikaisintaan huhtikuun 12. päivä.

Mariam Umor, 28, on yksi heistä, joka kertoo joutuvansa hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten vangiksi.

– Minulla ei ole autoa, ei mökkiä, ei kumppania eikä lemmikkiä, niin mihinkään ei pääse.

Pääkaupunkiseudulle ja Turun alueelle kaavaillaan liikkumisrajoituksia, joiden aikana omasta pihapiiristä voisi poistua vain erityisestä syystä. Esimerkiksi töihin, opintoihin ja välttämättömille asioille saisi mennä.

Kuntoilutarkoituksissa ulkoilu olisi sallittua perhepiirissä tai «enintään kahden muun henkilön kanssa».

Kotoa olisi lupa liikkua myös, jos menee omalle autolleen, omistamalleen mökille tai muulle kiinteistölle, tapaamaan lapsiaan, ulkoiluttamaan koiraansa tai viettämään aikaa vakiintuneen kumppanin kanssa.

Näyttää siltä, että eniten vapauksia rajoituksista saavat he, joilla on omaisuutta ja perinteiset perhesuhteet.

Yksinasuvia rajoitukset koskevat ankarammin, sanoo Yksinasuvat ry:n hallituksen puheenjohtaja Raija Eeva.

– Yksinasuvat omistavat harvemmin autoja ja kesämökkejä. Liikkumisrajoitukset rajaavat heidän elämää paljon enemmän.

Mariam Umor: «Jos minä olen viikon yksin, olen oikeasti yksin»

Umor on rajannut oman lähipiirinsä alle kymmenen parhaan ystävän porukkaan. Heidän kanssaan hän tapaa kasvotusten ja kyläilee, mutta muuten hän on itsekseen.

Introverttina luonteena hän kertoo hyvinvointinsa kohonneen pandemian ensimmäisen aallon aikana. Viime kuukausina Umor on alkanut kaivata mahdollisuutta valita tapaako ihmisiä vai onko itsekseen.

– Monet joilla on perhe tai parisuhde eivät ymmärrä, että jos minä olen viikon yksin, olen oikeasti yksin – ilman puhetta, halausta tai kosketusta.

Umor asuu noin 30-neliöisessä yksiössä Länsi-Helsingissä, mutta on juuri muuttamassa 10 neliötä suurempaan asuntoon. Hän kertoo koronaepidemian kuluessa kotona vietetyn ajan vaikuttaneen päätökseen.

Koronarajoitukset veivät monet harrastukset. Uimahalli suljettiin ja keramiikkakurssi meni Youtubeen. Jalkapallokausi alkoi viimein kuukausien odotuksen jälkeen.

Deittailu on myös tauolla. Kesällä, kun rajoitukset olivat lievempiä, saattoi tavata ihmisiä ulkona. Nyt Umor on kuitenkin poistanut treffisovellukset, koska jutut eivät etene.

Miikka Koski: «Tuntuu hassulta, että valtiovalta unohtaa yksinelävät»

Vantaalaisella Miikka Koskella ihmiskontakteja ei ole nyt juuri lainkaan.

Kun Koski täytti maaliskuun alussa 30, hän ei juhlinut mitenkään. Suuret suunnitelmat vaihtuivat epäergonomiseen lojumiseen kotikonttorissa.

Suomessa asuu arviolta yli 1,2 miljoona ihmistä yhden hengen talouksissa, ja monet heistä elävät ilman vakiintunutta parisuhdetta.

Koski asuu yksin, tekee töitä kotoaan, ja pitää yhteyttä läheisiinsä puhumalla tavallisia puheluita ja videopuheluita. Hän ei ole viime aikoina tavannut ketään edes ulkoillessaan.

Miikka Koski koiransa Onnin kanssa ulkoilemassa.
Miikka Koski koiransa Onnin kanssa ulkoilemassa.Miikka Kosken kotialbumi

Ylen kyselyn mukaan liikkumisrajoituksia kannattaa suomalaisten ylivoimainen enemmistö. Nuoret aikuiset suhtautuvat rajoituksiin kuitenkin nihkeämmin kuin iäkkäät. 25–34-vuotiasta rajoituksia kannattaa vain 60 prosenttia vastaajista, mutta 65–79-vuotiaista peräti 82 prosenttia.

Yksinasuvat ry:n Raija Eevan mukaan rajoitusten suunnittelussa ei voida lähteä siitä, että yksinasuva on yksin niin kotonaan kuin sen ulkopuolellakin.

– Yksinasuvalla pitää olla oikeus oikeaan ihmiskontaktiin.

Miikka Koski on sinkku, ja hän kävi treffeillä viimeksi kesällä epidemiatilanteen ollessa parempi, mutta ei enää. Hän haluaa noudattaa rajoituksia.

Koski on seurannut hallituksen esitystä liikkumisrajoituksista hämmentyneenä.

– Tilanteen vakavuuden huomioiden lyhytaikaiset yksilönvapauden riistot ovat perusteltuja. Tuntuu kuitenkin hassulta, että valtiovalta tässäkin asiassa unohtaa yksinelävät.

Onnekseen Koski ei ole loukussa asunnossaan, sillä hänellä on koira, auto ja perheen kesäasunto Turun saaristossa. Sinne hän ajaa pääsiäisen viettoon.

Se olisi myös liikkumisrajoitusten puitteissa sallittua.

yle.fi
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *