Опубликовано Оставить комментарий

Kolme hyvää tapaa harjoitella itsehillintää.

Kiihdytkö nollasta sataan, kun ärsyttävä tilanne tulee kohdalle? Menetkö mukaan, kun lapsi kiukkuaa, ja alat huutaa? Itsehillinnän taitoja voi kehittää ja niistä on hyötyä, sillä viha on keholle epäterveellinen tila.
— Helposti provosoituva ja usein kiukkuinen ihminen voi saada hankalan ihmisen leiman ja joutua elämässään vaikeuksiin, sanoo Mielenterveyden ensiapu -koulutusten projektipäällikkö Ritva Karila-Hietala Suomen Mielenterveysseurasta.
— Kiukun noustessa on tärkeää tiedostaa, mitä itselle on tapahtumassa. Kun tunnistaa oman tunteensa, «nyt alan kiihtyä», on mahdollisuus tehdä jotakin, Karila-Hietala sanoo.

1 Keskity hengitykseen

Viha tuntuu kehossa. Lihakset jännittyvät, hengitys kiihtyy, verenpaino ja adrenaliinitaso elimistössä nousevat. Hyvä konsti itsehillintään on keskittyminen hengitykseen. Kun keskittyy hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos, rauhoittaa omaa kehoaan. Harjoituksen avulla pystyy kiukuttavassa tilanteessa palauttamaan ajatukset sisään ja ulos virtaavaan ilmaan.
— Hengittämiseen keskittyminen antaa vihastujalle myös hieman aikaa tarkastella tilannetta. Voi miettiä, tarvitseeko heti vastata, vaikka ärsyttää. Kuuluuko asia minulle? Kaikkia tilanteita ei tarvitse edes kommentoida.

2 Itsetuntemus avuksi itsehillintään

Itsehillintään auttaa itsetuntemus. On hyvä oppia tiedostamaan, millaiset tilanteet ovat itselle kuohuttavia ja mikä toimintamalli sopisi itselle parhaiten. Tilanteesta poistuminen on sopiva ratkaisu silloin, kun asia ei koske itseä, mutta itsensä voi ulkoistaa myös ajatuksen voimalla.
— Rentoutusharjoituksen tapaan voi ajatella mukavaa asiaa tai paikkaa, johon saa mielessään siirtyä. Kun on hetken ajatuksissaan muualla, on mahdollisuus rauhoittua.

3 Viha voi olla hyödyksikin

Suuttuminen on kuitenkin sallittua, jos tulee kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti. Viha tulisi purkaa kanavoimalla se liikuntaan tai sanottamalla vihansa esimerkiksi näin: Tuo mitä sanoit, tekee minut vihaiseksi. Se mitä teit, on epäoikeudenmukaista.
— Vihan tunteen kautta pystyy asettamaan omia rajojaan. Torjuttu viha voi muuttua masennukseksi.

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@mediataloesa.fi
Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *